Idealne vježbe za trening na otvorenom koje treba da radiš

 

training-training_outside-gym-health_care-push_ups-women_training_plan-training_exercise-best_exercise

To što su teretane i fitnes centri zatvoreni ne znači da treba da prestanete sa svakim oblikom fizičke aktivnosti. Čak naprotiv, sada kada smo “zatvoreni” u kućama, treba da iskoristite svaku priliku da trenirate. Vaš organizam se ulijenio boraveći u kući, i potrebna mu je fizička aktivnost. S obzirom da je preporuka da boravite u prirodi i svježem vazduhu, u nastavku vam donosimo ideju za trening na otvorenom.

 

Trening u teretani zamijenite vježbanjem na otvorenom prostoru, u prirodi, parku, ili bilo gdje drugo gdje se osjećaš dobro. ZdraviJa je istražila kojih bi to 7 idealnih vježbi trebalo raditi na otvorenom, a koje će ti zamijeniti rutinu koju imaš u teretani.

 

Joga

Zamjenjuje: istezanje

Joga se sastoji od fizičkih vježbi i vježbi disanja. Veliki broj ljudi vježba jogu zbog različitog razloga, neki vježbaju zbog fizičkog zdravlja, dok drugi to rade zbog razvijanja koncentracije. Ali uz joga vježbe možeš postići puno, ukoliko je redovno vježbaš. Rezultati se pokazaju prirodno i postepeno. Smatra se da joga liječi i ublažava razne bolesti, kao što su nesanica i astma.

 

Kružni trening u parku

Zmjenjuje: trening sa tegovima

Dosta parkova ima sprave koji ti mogu poslužiti na isti način kao i sprave u teretani. Iako su prvenstveno napravljeni za djecu, mogu poslužiti za izvođenje različitih vježbi kao što je vježba vratila, skokovi, vježba za balansiranje i mnoge druge.

 

Svaka od ovih vježbi može biti zamjena za trening sa tegovima u teretani. Dobar je osjećaj kada se igraš sa težinom vlastitog tijela, a istovremeno razvijaš sve mišiće tijela.

 

Plivanje

Zamjenjuje: vježbe za leđa

Svi znamo da je plivanje odličan trening, bilo da je to plivanje u bazenu, moru, jezeru ili rijeci. Plivanjem se razvija cijelo tijelo, a najveća promjena se može zabilježiti na tvojim leđima. Zato je plivanje najbolja zamjena za povlačenje LAT sprava u teretani.

 

Ovo su razlozi zašto svako treba da praktikuje plivanje.

 

Vožnja bicikla

Zamjenjuje: orbitrek i razna bicikla u teretani

Nema sumnje da je orbitrek odličan za izgradnju mišića nogu, kao i za topljenje masti i postizanje odlične forme, ali sve to možeš postići i vožnjom bicikla na otvorenom. Nije bitno da li imaš najnoviji model bicikla, samo sjedi i vrti pedale.

 

Nećeš morati da gledaš reklame na TV-u dok voziš u teretani, već ćeš uživati u ljepoti prirode.

 

Možda ti bude interesantno i 5 razloga zašto da na posao ideš biciklom.

 

Trčanje

Zamjenjuje: traku za trčanje

Traka za trčanje je vjerovatno najpopularnija sprava u teretani, ali prije nego što uplatiš članarinu zapitaj se da li je pametnije da uživaš u svježem vazduhu ili isto da radiš u teretani.

 

Penjanje uz stepenice

Zamjenjuje: steper

Steper je odlična sprava za izgradnju mišića nogu, zadnjice i stomaka. Ali kada tu aktivnost izvodiš vani, vidjećeš da je penjanje uz stepenice mnogo teže od stepera. Pronađi neke stepenice u svojoj blizini, na otvorenom, sa najmanje 20 stepenica, i uz nekoliko serija i tempo koji tiodgovora, sagorjećeš veliki broj kalorija.

 

Sprint uzbrdo

Zamjenjuje: brzi tempo na traci za trčanje

Ove vježbe su samo za one koji su u dobroj formi zato što je ovo istinski izazov. Istezanje prije i poslije ovakvog treninga je neophodno. Sprint je jedan od najboljih kardiovaskularnih vježbi koje postoje, a uzbrdo je samo još bolji.

zdravija.com

JOURNAL DE LUXE... AUTENTIČAN. PROVOKATIVAN. PRIČA ZA SEBE!