Otkrili smo trik za bujne cvjetove raskošnih oblika i boja


cvijeće
Sada je vrijeme da zasadite i odnjegujete omiljeno cvijeće, bilo da će ono naći svoje mjesto u baštama ili na balkonima.

GDJE I KAKO SADITI
Biljke kao što su verbena i petunije posadite sami za vaš balkon. Ako vam je hobi cvijeće, nabavite set koji se sastoji od podmetača, kadice za vodu i 5 l otvora za sađenje.

Sađenje sjemena u saksiju: specijalna zemlja je već pripremljena sa hranom za mladice. Sipajte zemlju u saksiju i ravnomjerno pospite sjeme. Preko toga sipajte supstrat debljine 2 mm i pokvasite zemlju prskalicom za vodu. Saksiju pokrijte folijom.

Najbolje mjesto: saksija treba da bude na toplom i svetlom mestu. Kada isklija zelena mladica, povremeno je malo provetravajte. 
ĐUBRENJE ZA BUJNE CVJETOVE
Ako zasadite biljku u prethodno nađubren supstrat, tri-četiri sedmice ste mirni sa đubrivom. Nakon toga biljku redovno prehranjujte. Tečno đubrivo djeluje odmah i najbolje ga dodajte jednom sedmično u vodu kojom zalivate biljku.

Prednost kapi i štapića za đubrenje: biljka će se prehranjivati cijele sedmice, a đubrivo djeluje već nakon dvije sedmice.

Kuglice za đubrenje: jednostavno ih dodajte biljci i one će prehranjivati biljku tokom cijele sezone.

RASKOŠ OBLIKA I BOJA
Zlatno pravilo za harmoničnu žardinjeru: kombinujte viseće i uspravne biljke tako da svaka od njih ima dovoljno mjesta. Obilje cvjetova djelovaće raskošno. Viseće zelene kaskade, kao srebrno dugme, tamjan ili zlatna žalfija, dovode do izražaja kompaktne cvetove.

Koliko da posadite: u jednu klasičnu žardinjeru oko 80 cm mogu da stanu dvije uspravne geranije, dva ladoleža, jedna viseća petunija.

NE ŠTEDITE VODU ZA ZALIJEVANJE
Voda je najvažniji eliksir za vaše biljke. Tek posađeno cvijeće treba bogato zalijevati, jer je novi supstrat iz kese često suh i oduzima vlagu biljkama. Da voda ne bi isparila, zalijevajte biljke često, ali pomalo. Tokom toplih dana najbolje je da to činite ujutro i uveče.
– Trik za suhu zemlju: sipajte kap tečnosti za pranje sudova u vodu za zalijevanje cvijeća.
– Ekstra savjet: prskajte biljke vodom iz prskalice jer to na biljke deluje blagotvorno, pa će vam se zahvaliti novim izdancima.
– Akcija čišćenja: ocvale cvjetove redovno uklanjajte i kontrolišite žuto lišće, piše Blic.rs.

I sobno cvijeće voli balkon

Najčešća dilema koja muči ljubitelje cvijeća je da li bi trebalo da svoje omiljene sobne vrste tokom proljetnih i ljetnih mjeseci meseci iznesu na terasu.

Najbitnije je da postoji tenda ili nadstrešnica da uslijed sve jačeg sunčanog zračenja ne bi došlo do opekotina na listovima. Tada bi trebalo dodati i svježu zemlju, odgovarajuće đubrivo, a svjež vazduh i sunčeva svjetlost doprinijeće povećanju lisne mase i broja cvjetova.
balasevizam.novi.ba/

Vaša destinacija za najnovije modne trendove, horoskop, ukusne recepte, zdraviji i ljepši život i još mnogo toga jer #MItoTAKO