Mini stabla sa slatkim plodovima na balkonu!


Da li sanjate vrt pun drveća ili šareni voćnjak, ali imate samo mali balkon u gradskom bloku?

Nije sve izgubljeno! Pogledajte naš pregled mini drveća – koje predivno cveta, a neke vrste iz naše galerije daju ukusne slatke plodove.

 I najbolja vest - možete ih gajiti u saksiji na balkonu. Otkrijte ih u nastavku!

Trešnja
Trešnja "Sunburst" je kanadska sorta koja je nastala ukrštanjem dve vrste "Van" i "Stela". Zreli plodovi u leto sa ljubičasto-crvenom kožom su slatki, sočni i izuzetno ukusni. Drvo doseže najviše 1,5 m visine, pa je idealno za terase i balkone.

Boronia Heterophxlla
Boronia je australijski grm pun malih, zvonastih cvetova u trešnja-roze boji i svetlo zelenih, malih iglica. Lepo cveta od aprila do maja. Nažalost - nije otporan na mraz, pa ga zimi stavite u sobu.

Bonsai Elm
Sorta "Elm" je bonsai sa malim, tamno zelenim lišćem koje sija. Maksimalna visina doseže 30 cm, a za pravilan razvoj su potrebne posude prečnika ne manje od 25 cm i relativno visoke temperature. Stoga, zimi drvo treba da se uzgaja u zatvorenom prostoru.
Budleja u obliku drveta
Budleja je savršeno drvo čak i za male balkone ili terase. Odlikuje se spektakularnim tamnoplavim cvetovima sa intenzivnim, zadivljujućim mirisom koji privlači leptire i pčele. Cveta dugo vremena, pa će joj od jula do oktobra biti dovoljna saksija prečnika 14 cm.

Jabuka
Sorta "Red Spur Deliše" odlikuje se velikim plodovima sa snažno crvenom, sjajnom kožom, bliskim, aromatičnim, sočnim mesom prepoznatljivog ukusa i divnim belim cvetovima. Za pravilan razvoj ove "balkonske jabuke" treba sunčano mesto i saksija prečnika 20 cm.
Američki čempres
Američki čempres je drvo sa zlatnim iglicama i jedinstvenim, suptilnim mirisom limuna koji efikasno odbija komarce. Kruna se može lako trandformisati prema vašim željama. Najbolje se razvija u polupropustljivom zemljištu.

Stablo limuna
To je izuzetno dekorativno drvo patuljaka, bogato jestivim plodovima bogatim vitaminom C i mnogim drugim vitaminima. Pored toga, minijaturno limunovo drvo karakterišu sjajni, tamno zeleni listovi i intenzivno mirisni cvetovi. Poseduje prilično male zahteve, tako da je idealno kao ukras za stan, kao i balkone i terase.

 Maslina (Olea europaea)
Maslina u vašem vrtu je san mnogih. Zanimljivo je da ostvarenje sna uopšte nije teško. Samo puno sunca, posuda prečnika 22 cm, propusna, glinena posuda i malo brige. Maslinu odlikuje sivo-zeleno lišće i fino belo cveće, na mestima gde se pojavljuju ukusni plodovi.

Japanska kamelija
Japanska kamelija cveta od početka marta do maja, proizvodi cveće sa predivnom, intenzivnom koralno-crvenom bojom i sjajnim, kožastim lišćem. Kamelija najviše voli vlagu i delimičnu senku. Potrebna vam je saksija prečnika 15 cm.

 Mini breskva
Ovo mini drvo je odlična ideja za male bašte, terase i balkone. Drvo breskve "Honey Red" je atraktivan izbor zbog svojih dekorativnih kvaliteta i ukusnih, slatkih plodova. Ova sorta cveta u maju, a prve breskve se mogu očekivati početkom avgusta.

Mini šljiva
Ovo drvo je puno desertnih sorti srednjih plodova sa tamnoplavom kožom. Doseže najviše 1,5 m visine, voli intenzivno osunčana mesta i zahteva posudu prečnika 20 cm. Cveta od aprila do maja.
zenskimagazin.rs

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...