Emocionalno inteligentni ljudi slijede ovih 9 pravila

 

EMOCIONALNA-INTELIGENCIJA_LIFESTYLE_MAGAZIN_PRAVILA_SAVJETI_INSPIRATIVNO

 Da li se nekad pitaš: “Kako mogu poboljšati svoju emocionalnu inteligenciju?” U nastavku teksta ti donosimo odgovor kroz pravila, koja možeš odmah početi primjenjivati. Sprovedi ih u praksi i učini da emocije rade za tebe, umjesto protiv tebe.

 

Pravilo 25/5

Prema urbanoj legendi, lični pilot milijardera Warrena Buffetta jednom je razgovarao o prioritetima u karijeri sa svojim šefom, kada ga je Buffett naučio jednostavnu lekciju. Buffet je svom pilotu rekao da prvo napravi listu svojih 25 najboljih ciljeva u karijeri, a zatim da zaokruži top pet.

 

Da bi ostao fokusiran na postizanje ciljeva od jedan do pet, pilot bi trebao da se drži podalje od drugih ciljeva. Ideja koja stoji iza pravila 25/5 je da nas često ometaju stvari koje su zanimljive, ali koje nas sprječavaju da napredujemo u važnijim stvarima. Buffet je izjavio da se ova situacija nikad nije desila, ali pravilo vrijedi.

 

Obrnuto pisanje

Obrnuto pisanje je jednostavno: svoju ulogu pisca (e-maila, izvještaja, pisma, itd.) moraš zamijeniti ulogom primaoca (tvoje publike). Ovo je korisno jer te sprječava u: pisanju iz previše emotivne perspektive, pretjeranog pisanja, pisanja stvari koje neće pomoći tvojoj stvari i do kojih primaocu nije stalo. Obrnuto pisanje je takođe emocionalno inteligentno – jer ti pomaže da razviješ „mišiće empatije“.

 

Zlatno pitanje

Zlatno pitanje je u stvari 5 pitanja u jednom. Kada treba da doneseš odluku, ali osjećaš da te emocije preplavljuju, zapitaj se sljedeće: Kako ću se osjećati vezano za ovo: za dan, za sedmicu, za mjesec, za godinu, za pet godina?

 

Ovo pitanje je izuzetno korisno jer prisiljavajući sebe da “vidiš budućnost”, hakuješ svoj mozak i mijenjaš način na koji obrađuje emocije.

 

Pravilo 5 minuta

Da li nekad imaš veliki zadatak ispred sebe, a umjesto da radiš na njemu, sjediš i gledaš YouTube video zapise cijelo jutro? Da, to svi radimo. Postoji razlog zašto to radimo: mozak je toliko preplavljen mišlju o dovršavanju tog zadatka, da uzrokuje da ga izbjegavamo po svaku cijenu.

 

U ovakvim slučajevima možemo koristiti pravilo pet minuta: dogovoriš se sa samim sobom da ćeš raditi na zadatku samo pet minuta. Ako želiš da odustaneš nakon toga, nema problema. Ovo funkcioniše jer je mozak “prevaren” da naš veliki zadatak vidi kao mali. Naravno, obično na kraju radiš mnogo duže od pet minuta.

 

Pravilo isključenja

Većina nas na posao gleda kao na prioritet. Ali kako uskladiti taj prioritet sa još važnijim prioritetima, poput porodice ili mentalnog zdravlja? To možeš učiniti tako što ćeš naučiti da se isključuješ: postavi radno vrijeme za svaki dan, a kada dođe kraj dana, isključi se. Tretiraj to kao važan sastanak, onaj koji ne možeš propustiti.

 

Poslodavci i zaposleni koji primjenjuju pravilo neaktivnosti pronalaze ravnotežu i grade organizacionu kulturu koja se više isplati – onu koja se temelji na ravnoteži.

 

Pravilo pisanja

Da li ponekad imaš pitanje za kolegu, ali kada ga postaviš, on jednostavno ne razumije? Dok pokušavaš da objasniš, shvataš da sam/a nisi u potpunosti razmislio/la o ovoj ideji. Ako želiš da razjasniš svoje misli, zapamtiš nešto bitno, ili komuniciraš nešto jasnije – zapiši.

 

Pravilo pisanja ima mnoge prednosti: pojašnjava tvoje razmišljanje, poboljšava pamćenje i razumijevanje i pomaže ti da bolje komuniciraš.

 

Pravilo 3 pitanja

Postoje 3 stvari koje treba da se pitaš uvijek prije nego što kažeš nešto: Da li ovo treba biti rečeno? Da li ovo treba biti rečeno sad? Da li ovo treba da kažem ja i sad? Ovaj genijalan alat može izgledati jednostavno, i tako i jeste. Koristi ga svaki dan, i spasiće te bezbroj puta.

 

Pravilo preispitivanja

Kad god se osjećaš neproduktivno, zaglavljeno u monotoniji ili jednostavno uplašeno od onoga što je pred tobom, moraš zapamtiti pravilo preispitivanja: Ne fokusiraj se na put ispred sebe. Osvrni se na to koliko si daleko stigao/la.

 

Ova jednostavna promjena perspektive može promijeniti frustraciju u zadovoljstvo, anksioznost u uvažavanje.

 

Kreni redom

Ako te konstantno muči činjenica da imaš previše obaveza a premalo vremena, usvoji pravilo „first things first“. Suzi svoju listu zadataka na samo dvije ili tri stavke, maksimalno. Zatim se fokusiraj samo na prvu i počni da radiš. 

ultra.ba

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...