Žene bi trebale dati šansu niskim muškarcima... A evo i zašto!


Iako gotovo svaka žena za sebe želi visokog muškarca, trebale bi se riješiti ovakvih stereotipa i dati šansu nižim muškarcima.

Kolumnistica Guardiana Poppy Noor piše da je i ona bila jedna od onih žena koje su privlačnost muškarca mjerile po njegovoj visini. Međutim otkako je komičar Jaboukie Young-White 2018. godine izmislio termin "niski kraljevi" kazavši kako su i oni validni, jaki i imaju manji rizik od srčanih bolesti, počelo se govoriti kako su niski muškarci zapravo veoma poželjni.

"Uzmite u obzir da je naša opsesija visokim ljudima zapravo povezana s patrijarhatom. Pogledajte filmove u kojima se pojavljuju parovi različite visine. U filmu 'Shallow Hal' Gwyneth Paltrow je viša od svog partnera Jacka Blacka. Pretpostavka ovog filma je da muškarac može biti s višom ženom samo ako je ona debela", objašnjava Noor.

U filmu "The Hunger Games" Jennifer Lawrence je viša od svog partnera Josha Hutchersona. Njegov lik je u ovom filmu opisan kao manje muževan, on je pekar koji se skriva od sukoba, umjesto da se suoči s njima.

Noor vjeruje da ljudi stalno i pogrešno izjednačavaju visinu s muškošću.

"Muškarci koji su viši dobijaju više unapređenja, veće plate i smatraju se boljim vođama. Izvršni direktori imaju prosječnu visinu od 183 cm. Osim toga, preferiraju se i viši predsjednički kandidati", kaže.

Dodaje kako treba prihvatiti da i žene imaju standarde kada je riječ o muškoj ljepoti te da patrijarhat nije samo standard koji privlači žene, već privlači sve. Savjetuje da se ove godine posvetimo otkrivanju dobrih osobina "niskih kraljeva".
klix.ba

JOURNAL DE LUXE... Mjesto koje volim!