Tradicionalna japanska dijeta ima različite benefite i dobre rezultate

 

riba_suši_alge_riža_hrana_dijeta_japanska-dijeta_mršavljenje

Tradicionalna japanska dijeta je ishrana zasnovana na hrani bogatoj ribom, morskim plodovima i biljnom hranom sa minimalnim količinama životinjskih proteina, dodatih šećera i masti. Zasnovana je na tradicionalnoj japanskoj kuhinji, poznatoj i kao "vašoku", koja se sastoji od malih jela od jednostavnih, svježih i sezonskih sastojaka.

 

Ovaj obrazac ishrane je bogat hranljivim materijama i može pružiti brojne zdravstvene prednosti, uključujući poboljšani gubitak težine, varenje i opšte zdravlje.

 

Tradicionalna japanska ishrana sastoji se od vrlo malo obrađenih, sezonskih namirnica i ističe prirodne i sirove ukuse jela, bez previše začina i soseva. U suprotnosti je sa modernom japanskom kuhinjom, koja ima jake zapadnjačke i kineske uticaje i uključuje veće količine životinjskih proteina i prerađene hrane.

 

Za nju je karakterističan umami, prijatan ukus, koji je jedan od pet osnovnih ukusa, zajedno sa slatkim, kiselim, gorkim, i slanim. Umami je pozajmljena riječ iz japanskog, sa značenjem 'prijatan ukus'.

 

Osnovna hrana: riža spremljena na pari, ramen ili udon rezanci.

 

Supa: obično miso-supa napravljena od morskih algi, školjki ili tofua i povrća u fermentisanom temeljcu od soje - iako su supe od povrća ili rezanci druge popularne opcije

 

Glavno jelo: riba, morski plodovi, tofu ili nato sa opcionim malim količinama mesa, živine ili jaja

 

Prilozi: povrće (sirovo, pareno, kuhano, dinstano, grilovano ili kiselo), ​​divlje biljke, morske alge i sirovo ili kiselo voće.

 

Od pića se, pored vode, preporučuje zeleni čaj, koji možete spremiti topao ili hladan.

 

Šta izbjegavati od hrane:

 

Mliječni proizvodi: puter, mlijeko, sir, jogurt, sladoled, itd.

 

Crveno meso i živina: govedina, svinjetina, piletina, patka itd.

 

Jaja: kuhana, pržena, kao omlet itd.

 

Višak masti, ulja i soseva: margarin, ulja za kuhanje, prelivi, sosovi bogati masnoćama itd.

 

Peciva: hljeb, pita, tortilje, kroasani, pita, kolačići, mafini itd.

 

Prerađena ili slatka hrana: žitarice za doručak, granola pločice, slatkiši, bezalkoholna pića, itd.

(radiosarajevo)

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...