Problemi vezani za njegu kože u trudnoći i kako ih se riješiti


Hormonalne promjene u trudnoći itekako mogu utjecati na kožu žene i drastično se mijenjati iz mjeseca u mjesec. Kako se hormoni razlikuju od žene do žene, teško je pronaći djelotvorne savjete kako da se riješe problema s kožom.

Postoji nekoliko problema vezanih za kožu s kojima se mnoge trudnice susreću, uključujući hormonske akne i melazmu.

“Neke trudnoće izazivaju probleme s kožom poput psorijaze, ali mnoge trudnice također imaju problem i sa strijama, varikoznim venama i celulitom”, kazala je dermatologinja Harold Lancer.

Osim toga, ako u trudnoći primijetite bilo kakve promjene u veličini madeža, boji ili obliku, trebate posjetiti ljekara.

Ovo su tri problema kože s kojima se susreću trudnice:

Koža je u toku trudnoće veoma suha

Voda je od vitalne važnosti za mnoge procese koji se događaju u vašem tijelu tokom trudnoće, no budući da sada dijelite svoje tijelo s bebom, može biti teže nego ikad osigurati adekvatnu hidrataciju najvećem organu – koži. Da biste se adekvatno izborile s problemom suhe kože, dermatologinja Sandra Lee savjetuje da kremu ili losion za tijelo stavljate dok je koža još uvijek vlažna nakon tuširanja. Osim toga, hidratacija sprečava stvaranje strija i ekcema.

Melazma u trudnoći

Mnoge trudnice doživljavaju melazmu, stanje koje karakteriziraju tame mrlje na koži. Ne postoji lijek za melazmu u trudnoći, ali ovo se stanje kože obično riješi nakon porođaja. Kada je riječ o melazmi u trudnoći, najbolje ju je ublažiti kremom za sunčanje. Također biste trebali izbjegavati vrućinu.

Pojava akni

Promjena hormona estrogena i progesterona neizbježna je u toku trudnoće. Većina žena tokom trudnoće kaže kako im se akne pogoršavaju ili poboljšavaju. Ako se stanje pogoršava, veoma je teško liječiti akne, jer je većinu lijekova zabranjeno koristiti tokom trudnoće.

Koji tretmani su sigurni tokom trudnoće

Prije nego se odlučite na bilo kakav tretman protiv akni u toku trudnoće, morate se konsultirati sa svojim ljekarom. Ono što definitivno ne biste smjele raditi su botox, laserski zahvati i hemijski piling, prenosi Klix.

Krema za sunčanje je nešto što biste trebale koristiti u toku trudnoće. Ono što također trebate jeste biti dosljedne u svojoj rutini njege kože. Čistite svoju kožu i redovno je hidrirajte.
zene.ba

JOURNAL DE LUXE... Mjesto koje volim!