Pet životnih promjena koje će vam osigurati bolje tijelo


Početak nove godine rezerviran je za razgovore o dijetama. Međutim, nagle životne promjene koje najednom ukljućuju goleme količine vježbanja i piletine ne vode do dugotrajnog zadovoljstva.

Više puta studije su su dokazale da dijete imaju štetne učinke. Između ostalog, izvor su stresa koji može biti štetan ne samo za težinu i fizičko zdravlje, nego i za glavu. Srećom postoje puno bolji, mirniji i lakši načini za postizanje rezultata.

Nutricionistkinja slavnih, Marissa Lippert, kaže da ključ uspjeha, odnosno zdravlja i sreće leži u provođenju malih, drugoročnih promjena u načinu života. I to nije nikakva tajna. Ipak, početak godine u kojem se mnogi odlučuju za izgladnjivanje, dobro je vrijeme za podsjetiti se na te male promjene pomoću kojih, u konačnici, možemo imati i tijelo kakvo želimo.

1. FOKUSIRAJTE SE NA SPAVANJE
Potrudite se da tijekom noći spavate barem šest sati jer umorna tijela žude za energijom, a u takvim situacijama mnogi posegnu za ugljikohidratima, odnosno šećerima.

Kada ste nenaspavani, vjerojatnije je da ćete posegnuti za nečim slatkim nego za zdravim obrokom ili grickalicom.

Nedovoljno sna s vremenom će dovesti do debljanja.

2. PLANIRAJTE UNAPRIJED
Na istin način na koji zakazujete sve druge životne obaveze, dogovarajte i vaše zdrave aktivnosti. Na taj način lakše će te ih se pridržavati.

Dolazak na trening bit će vam lakši jer će već unaprijed biti uklopljen u vaš raspored tako da ga nećete moći otkazati zbog nekih drugih obaveza.

3. POSVETITE SE KUHINJI I KUHANJU
Bitno je da što više jedete zdrave obroke koje ste sami kuhali. Kada sami pripremate hranu više razmišljate o onome što jedete i pazite da to što jedete bude što zdravije.

Kod kuće ćete lakše i smanjiti količine namirnica s kojima nije dobro pretjerivati kao što su primjerice maslac i sol. Također, više pažnje posvetit ćete i konzumaciji voća i povrća.

Uz konzumaciju dovoljnih količina voća i povrća, pobrinite se i da pijete dovoljno vode.

Stručnjaci preporučuju i da vodite dnevnih prehrane. Zapisujte što jedete i kada i razmislite kako se osjećate nakon toga. Na ovaj način možda ćete shvatiti da vam neka namirnica smeta, uzrokuje nadotost, probavne smetnje...

4. VJEŽBANJE JE BITNO
Možda nije bitno koliko zdrava prehrana, ali je bitno i ključna je komponentna zdravog života. Zato pokušajte vježbati barem dva do tri puta tjedno. Ako se ne možete natjerati na vježbanje doma, upišite teretanu ili grupni trening. Ako nemate vremena za ništa drugo, ponekad će i šetnja biti dovoljna. Što više vježbate, vaše će tijelo više žudjeti za takvom vrstom aktivnosti.

Vaše tijelo s vremenom će postajati sve efikasniji stroj, a, između ostalog, to će imati pozitivan učinak i na vašu težinu.

5. BAREM NA KRATKO UMIRITE SVOJ UM
Svaki dan pokušajte odvojiti 10-ak minuta u kojima ćete samo mirno sjediti i biti fokusirani na svoje tijelo i postupke koji vam smanjuju stres. Samo duboko dišite i tih 10 minuta mira imat će pozitivan utjecaj na vaš život.
zadovoljna.hr

JOURNAL DE LUXE... Mjesto koje volim!