Pantone odabrao boju koja će obilježiti 2020. godinuInstitut za boje Pantone svakog prosinca predstavi nijansu koja će obilježiti novu godinu. I dok je 2019. vladala boja Living Coral, godinu pred nama u modi, interijerima i dizajnu obilježit će klasična plava, odnosno Pantone 19-4052 Classic Blue.

U Institutu su klasičnu plavu opisali kao duboku, smirujuću i elegantnu u svojoj jednostavnosti koja donosi osjećaj mira i spokoja ljudskom duhu, nudeći mu utočište. Tamnoplava nijansa također je povezana s komunikacijom, introspekcijom i jasnoćom te nam pomaže da se bolje koncentriramo i jasnije razmišljamo. Povezuje se s bojom večernjeg neba, savršeno krojenim odijelom, mirnim vodama i zdjelom borovnica. 
Pantone je s izborom Color of the Year krenuo prije 20 godina. Te 1999. izabrana boja također je bila plava. Radi se o nijansi Cerulean, koja je predstavljala uzbuđenje zbog ulaska u novo tisućljeće, a utjecala je na kulturu i trendove od uređenja doma pa sve do modne industrije.

Važnost boje najbolje opisuje scena iz filma Vrag nosi Pradu u kojoj urednica modnog časopisa Miranda Priestly (Meryl Streep) objašnjava koliko dominira i utječe na industriju. Možda zato nije iznenađenje što je Pantone za kraj ovog desetljeća te ulazak u novo ponovno odabrao nijansu plave.Inače, iza proglašenja boje godine stoji puno truda i rada, a stručnjaci iz Pantonea svoja predviđanja temelje na trenutnim trendovima i raznim socioekonomskim uvjetima.
journal.hr

JOURNAL DE LUXE... Mjesto koje volim!

Nema komentara:

Objavi komentar