KORISNA AKTIVNOST: Pletenje nas čini sretnijim i opuštenijim, a odvraća i pažnju od boli


Iako se pletenje obično smatra hobijem starijih osoba, ova aktivnost izuzetno je korisna za sve koji su pod stresom, anksiozni ili imaju slične probleme. Mnogi su se zainteresovali za istraživanje terapijske prirode ove ležerne aktivnosti koja uključuje iglu i pletivo.

Rezultati do kojih su došli britanski naučnici pokazuju da se 81 posto ispitanika osjećalo sretnije i opuštenije zahvaljujući pletenju.

Istraživači koji su svoju studiju objavili u naučnom magazinu British Journal of Occupational Therapy primijetili su da postoji značajna veza između učestalosti ove aktivnosti i smirenosti, pri čemu su osobe koje često pletu imale bolju kognitivnu funkciju.

"Pletenje ima značajne psihološke i socijalne koristi koje mogu doprinijeti boljem i kvalitetnijem životu. I kod vještih pletača, a i kod onih koji se time bave kada žele ispoljiti svoju kreativnost ono ima terapeutski potencijal", navedeno je u studiji i poručeno da ovo područje treba dalje istraživati.

U Velikoj Britaniji su ljekari ohrabrivani da pletenje propisuju kao preporuku svojim pacijentima jer donosi korist i fizičkom zdravlju ljudi. Naprimjer, oni koji pate od artritisa rekli su da ih pletenje odvraća od hronične boli.

Pletenje kao sredstvo odvlačenja pažnje može pomoći i u smanjenju osjećaja usamljenosti i izolacije, što je čest problem s kojim se susreću stariji ljudi. Pušači su također kazali da im pletenje pomaže u manjem konzumiranju cigareta jer su im ruke zauzete.

Klinička neuropsihologinja Catherine Carey Levisay kazala je za CNN da su aktivnosti poput pletenja značajne jer istovremeno uključuju različita područja mozga - memoriju, raspon pažnje, vizuospacijalno procesuiranje, rješavanje problema i još mnogo toga.

Kako nas pletenje usrećuje? Poput mnogih aktivnosti, ono podrazumijeva stvaranje nečega od početka, a to pokreće oslobađanje dopamina u mozgu. Na taj način primamo prirodni antidepresiv, odnosno na nemedicinski način stimuliramo centar nagrađivanja.

Iako se to može povezati i sa drugim kreativnim hobijima poput slikanja i pisanja, proces stvaranja kod pletenja i šivenja je drugačiji, odnosno manje spontan jer uglavnom uključuje pokrete koji se ponavljaju, a to može podići nivo serotonina u mozgu.

Osim toga, pletenje opušta i smiruje previše aktivan um jer nas tjera da se skoncentrišemo na ono što trenutno radimo. Ta radnja oslobađa od negativne energije jer predstavlja izvor kreativne pozitivnosti, imate osjećaj da ste nešto postigli. Ritmično ponavljanje pokreta umiruje i dovodi do blagog "padanja u trans". To također ujednačuje srčani ritam i usporava disanje.

Završeni posao pruža zadovoljstvo i samopouzdanje, baš kao i primanje pohvala i komplimenata od drugih ljudi kada proizvod završite.
klix.ba

JOURNAL DE LUXE... Mjesto koje volim!

Nema komentara:

Objavi komentar