Preporuka: Čaroban bestseler s glavnim likom koji oduševljava


Roman američkog autora Amona Towlesa, Plemeniti gospodin u Moskvi (engl. A Gentleman in Moscow), odmah po objavljivanju postao je svjetska književna senzacija. Knjigom godine proglasili su ga njujorški Times, a uskoro i Sunday Times, Mail on Sunday, Irish Times i Daily Express. Ali ništa od toga ne bi puno značilo da ga nisu prigrlili čitatelji i lansirali u vrhove top lista. Osim toga, iste godine najboljom knjigom proglasio ju je i Barack Obama, a veliko zanimanje pobudio je i Bill Gates koji je izrazio oduševljenje ovim veličanstvenim djelom. Što se tiče preporuka, mislimo da bolje teško mogu biti.

Knjiga će se u knjižarama pojaviti početkom listopada, a mi vam predstavljamo elegantnu naslovnicu koja krasi hrvatsko izdanje. 
A o čemu se radi u knjizi? Dvadeset prvog lipnja 1922. godine grofa Aleksandra Rostova – nositelja odličja svetog Andrije, člana Konjičkog kluba i voditelja lova – izveli su iz Kremlja i otpratili preko Crvenog trga pa kroz lijepa okretna vrata hotela Metropol. Nakon što je boljševički sud zaključio da se grof nije pokajao, osudili su ga na doživotni kućni pritvor. Ali, umjesto u svojemu uobičajenom apartmanu, sada mora živjeti u tavanskoj sobi dok Rusija proživljava desetljeća burnih previranja. Unatoč tome što u životu nije radio ni jedan dan, njegova erudicija, neuništiv duh i duhovitost pomoći će mu da, malo-pomalo, počne razumijevati zgusnutu rusku povijest koja se odvija pred vratima hotela. Iako mu novi poredak donosi brojna životna ograničenja, njegov unutarnji, emocionalni svijet istodobno doživljava preobrazbu koja ga od dokonog bogataša pretvara u čovjeka s ozbiljnim zadatkom koji mora izvršiti.

Kao što smo napomenuli u naslovu, ova je knjiga poput čarolije. Radnja i likovi su izvrsni, ali njezin šarm nalazi se u onom nečemu neodredivom. Romani poput Towlesova trajna su vrijednost u kojoj mogu uživati svi koji vole dobro štivo. Iako je podloga povijesna – mnoga su mjesta i događaji iz knjige stvarni – nikako je ne bismo preporučili samo ljubiteljima prošlih vremena ili Rusija. Radi se o jednoj savršeno ispripovijedanoj  priči koja vraća vjeru u knjige koje su kvalitetne, ali i iznimno pitke. Bez obzira na čitateljeve interese, neće pogriješiti uzevši roman u ruke. Idealno jesensko čitanje koje širi vidike.
index.hr

JOURNAL DE LUXE... Mjesto koje volim!