Novosti iz medicine: Uskoro stiže injekcija za mršavljenje?


O ovoj injekciji govori se kao o "najboljem tretmanu protiv gojaznosti do sada", a kažu da je bolja opcija i od podvezivanja želuca jer nema nikakvih neželjenih efekata.

Naučnici objašnjava da ubrzava mršavljenje zahvaljujući koktelu hormona koji sagorevaju masti. Takođe, testovi su pokazali da je kod dijabetičara pomogla vraćanje nivoa šećera krvi u normalu za mesec dana.

"Postoji realna potreba za novim lekovima kako bismo mogli da poboljšamo i spasimo živote mnogih pacijenata. Gojaznost i dijabetes tipa 2 mogu da dovedu do ozbiljnih i potencijalno smrtonosnih stanja, poput kancera, infarkta i srčanih bolesti. U poređenju sa drugim metodama i tretmanima, ovaj neinvazivni lek je snizi nivo glukoze na skoro normalan nivo kod naših pacijenata", kaže profesor Triša Ten sa "Imperijal koledža" u Londonu.

Ona objašnjava da ova injekcija imitira efekte podvezivanja želuca, ali danema sporedne efekte operacije. Podvezivanje želuca je često uspešno, ali može da dovede do komplikacija poput bola u abdomenu, hronične mučnine, povraćanja i veoma niskog nivoa šećera u krvi.

Prethodne studije tima profesorke Ten su pokazale da operacija podvezivanja želuca "radi" zbog tri specifična hormona koja se u crevima oslobađaju u većoj količini. Reč je o hormonima koji smanjuju apetit, dovode do gubitka viška kilograma i poboljšavaju sposobnost tela da iskoristi šećer apsorbovan iz hrane.

Zbog toga je tim odlučio da sprovede eksperiment i proveri da li će hormoni imati isti efekat ako se ubrizgaju injekcijom. Ne samo što je efekat isti, već ubrizgavanje hormona na ovaj način dolazi bez rizika od nuspojava.

"Iako je reč o maloj studiji, ovaj tretman je obećavajuć i pokazalo se da može mnogo da poboljša zdravlje pacijenata za samo četiri nedelje", istakla je prof. Ten.

"Ukoliko dalja istraživanja budu uspešna, u bližoj budućnosti bi ovakav tretman mogao da bude dostupan mnogim pacijentima".
cosmopolitan.rs

JOURNAL DE LUXE... Mjesto koje volim!

Nema komentara:

Objavi komentar