Uvod u dekorisanje: Kako da razumemo i primenimo feng šui


Jedna simbolizuje mir, a druga dramatičnost. Ovo su dva totalno različita koncepta kada se radi o estetici, ali koji imaju zajedničku filozofiju i primenu feng šuija.

Uvod u istočnjačko dekorisanje

Istočnjačka filzofija dekorisanja privlači nas godinama unazad zbog mešavine egzotičnosti i mira koji prenosi na svoju estitiku, kada se radi o prostornom okruženju. Unutar dekoracije koriste se dva osnovna principa: korišćenje neutralnih boja, kako bi se kasnije naglasila moć jedne određene boje, poput crne, crvene, zelene… i sve to kako bi se što uspešnije stilizovao prostor. Ipak, ne treba mešati istočnjački način dekorisanja sa feng šuijem, konceptom koji se odnosi na: orijentaciju (položaj predmeta), formu, protok energije… sve ono što je vezano za energiju, sa višim značajem spiritualnosti.

Poreklo feng šuija

Poreklo feng šuija leži u geomantiji, konceptu koji se odnosi na predviđanje posmatranjem i interpretacijom naše okoline i prirodnog okruženja.

Prvi poznati tekst gde se spominje feng šui datira iz otprilike  300. godine pre nove ere. Mudraci iz višemilenijumske kulture, imali su veliki udeo u donošenju odluka i savetovanju značajnih porodica. Uglovnom su to bili saveti o pozicioniranju kuća, palata, ali i grobova, kako bi se izbegla nesreća, a prizvala sreća.

Feng šui na zapadu

Prelazak filozofije feng šuija sa istoka na zapad, odigrala se progresivno, iz više etapa, mada se najveći bum dogodio osamdesetih godina prošlog veka, kada je prelazak tibetanskog učitelja Tomasa Lin Juna u Kaliforniju, doveo do pojednostavljivanja zakona feng šuija i samim tim je bio brzo prihvaćen i počeo je rapidno da se širi u ostale zemlje zapada. Malo po malo, počeli su da se prenose i kompleksiniji tekstovi, kao i oni originalni.

Osnove feng šuija

1. Duhovna energija ili či, sastoji se u energiji našeg okruženja. Energija koja protiče prostorom oko nas zavisi od vremenskih promena, orijentacije, forme.

2. Jin-Jang: Kako bi se očuvala ravnoteža, u svakom dobru mora da ima malo zla i u svakom zlu malo dobra.

3. Pet elemenata: vatra, voda, zemlja, metal i drvo. Neophodno je pronaći ravnotežu među njima u svakom prostoru koji nas okružuje.

4. Orijentacija: svaka orijentacija ima drugačiju energiju, koja može da koristi ili odmaže emocijama ili delima koja preduzimamo.

Ljubitelji i protivnici feng šuija

Može se reći da je otprilike jednak broj onih koji vole feng šui i onih koji imaju negativan stav o istom. Smatra se pseudonaukom, što znači da su teorije podvrgnute kritici naučnika, kao i samih dizajnera enterijera.

Primena bez gubitka sopstvene ličnosti

Istina je da može imati određenih čari primena zakona feng šuija, a da ne pređe u opsesiju i ne zaboravljajući da lični prostor treba da izrazi našu individualnost.

Primenite ako se slažete sa filozofijom

Primena nekih od zakona feng šuija, može jako dobro da utiče na nas, u zavisnosti od stepena divljenja koje iskazujete ka istočnjačkoj kulturi i filozofiji.
cosmopolitan.rs

JOURNAL DE LUXE... AUTENTIČAN. PROVOKATIVAN. PRIČA ZA SEBE