Tigrova mast iz kućne radinosti

Zasigurno ste nekada na svojoj koži osjetili djelovanje popularne „tigrove masti“. Mi vam donosimo recept kako da sami napravite popularnu kremu.


Tigrova mast je u stvari krema protiva bolova koja se sastoji od mješavine ulja i biljaka. Veoma je efikasna u otklanjanju bolova kao i poboljšanju cirkulacije. Njeni glavni sastojci su eterična ulja kamfora i eukaliptusa koji poboljšavaju protok krvi, a na koži daju onaj osećaj peckanja koji nam pomaže. Ova krema namijenjena je za bolove u svim dijelovima tijela, kako mišićima tako i zglobovima, a pomaže i kod respiratornih problema i glavobolje.

Potrebni sastojci:
  • 10 kapi eteričnog ulja eukaliptusa
  • 10 kapi eteričnog ulja kamfora ili peperminta
  • 5 kapi eteričnog ulja karanfilčića
  • 60 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 15 g voska

Priprema:

Pomješajte vosak sa maslinovim uljem i stavite da se zagrijava na pari, na niskoj temperaturi. Mješajte metalnom kašikom dok se vosak potpuno ne otopi. Ne koristite drvenu kašiku pošto drvo može da upije ulje.

Kad se vosak potpuno otopio, skinite mješavinu sa šporeta i umješajte eterična ulja.
Uspite kremu u staklene teglice i pustite da se potpuno ohladi prije nego stavite poklopac.

Kamfor je zimzeleno drvo koje raste na području Azije, a vijekovima se upotrebljava u kulinarstvu, posebno za poslastice. U novijem dobu sve se više koristi u medicinske svrhe, a njegov estrakt ili eterično ulje možete pronaći u biljnim apotekama ili bio šopovima.

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...