Bademovo mlijeko - blagodati mlijeka i recept za pripremu

Bademovo mlijeko je još od srednjeg vijeka popularan nadomjestak za kravlje mlijeko. Radi se od mljevenih badema pomiješanih s vodom, a sadrži malo kalorija i masti.


Bademovo mlijeko sadrži mljevene bademe i vodu. Predstavlja zdravu alternativu za kravlje mlijeko, a sadrži više vitamina i minerala, u usporedbi sa sojinim ili rižinim mlijekom. Velikom broju ljudi se okus bademovog mlijeka više sviđa od sojinog ili rižinog mlijeka.

Bademi su prirodno bogati nutritivnim tvarima, stoga bademovom mlijeku ne trebaju dodatne nutritivne tvari. Bademovo mlijeko možete napraviti sami i ono će imati jednake nutritivne vrijednosti, u usporedbi s bademovim mlijekom dostupnim na tržištu.

Prednosti bademovog mlijeka

Bademovo mlijeko je odličan izbor za sve one koji pate od intolerancije na laktozu jer uopće ne sadrži laktozu. Bademovo mlijeko ne sadrži ni soju pa je odlično za one koji su na soju alergični. Također ne sadrži kazein, mliječni protein koji je po svome kemijskom sastavu sličan glutenu, pa je odličan za one alergične na gluten.

Nutritivna vrijednost

Od svih vrsta mlijeka, bademovo je jedno od nutritivno najbogatijih vrsta. Ne sadrži zasićene masne kiseline i kolesterol, ali sadrži omega 3 masne kiseline koje su odlične za vaše srce. Dobar je izvor proteina. Naime, jedna porcija bademovog mlijeka (250 mililitara) sadrži otprilike 1 gram proteina i oko 1 gram dijetalnih vlakana, otprilike 40 kalorija i malo ugljikohidrata, oko 2 grama. Sadrži oko 3 grama masti, što je jednako količini masti u rižinom mlijeku.

Odličan je izvor vitamina i minerala, zbog čega ne mora prolaziti proces fortifikacije. Bademi sadrže vitamin E, mangan, selen, magnezij, kalij, cink, željezo, vlakna, fosfor i kalcij. Flavonoidi iz bademovog mlijeka smanjuju rizik od nastanka raka i sprječavaju nastanak prijevremenih znakova starenja. Zbog visoke razine vitamina E, koji je moćan antioksidant, je odličan za prevenciju raka.

Sadrži malo masti i kalorija, a puno esencijalnih vitamina i minerala, zbog čega je odličan nadomjestak kravljeg mlijeka ako želite izgubiti suvišne kilograme.


Proteini i masti
Šalica nezaslađenog bademovog mlijeka sadrži oko 1 gram vlakana i proteina, 30 do 40 kalorija i 2.5 do 3 grama masti. Ove masti su nezasićene, zbog čega je ovaj napitak dobar izbor za osobe koje pate od srčanih bolesti. Bademovo mlijeko smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti i ne povećava razinu kolesterola u krvi. Odličan je izvor omega 3 masnih kiselina, koje su poznate po uspješnom smanjivanju razine lošeg kolesterola, poboljšavanju raspoloženja i pamćenja, ali i ublažavanu simptoma artritisa.

Vitamini i minerali

Šalica bademovog mlijeka sadrži značajnu količinu magnezija, selena, mangana i vitamina E. Magnezij pomaže tijelu da probavljenu hranu koristi kao izvor energije. Ovaj mineral također potiče rad paratireoidnih žlijezda, koje proizvode hormone važne za zdravlje kostiju. Mangan je još jedan važan mineral kojeg nalazimo u bademovom mlijeku. On pomaže u aktivaciji enzima probavnog sustava. Osim toga, važan je za održavanje zdravlja zubi i kostiju. Selen potiče rad imunološkog sustava i na taj način pomaže u borbi protiv raznih bolesti. Bademovo mlijeko sadrži vitamin E koji je uspješan u smanjivanju razine slobodnih radikala u tijelu, odgovornih za prijevremeno starenje.

Sastojci

  •     1 šolja badema
  •     4-5 šolja vode
  •     1-2 kašike meda ili par hurmi ili bilo koji zaslađivač po želji)


Priprema: 

Neoguljene bademe potopiti u vodu preko noći (ili 12h).
Ocjediti ih i staviti u blender. Nasuti 4 šolje vode (ili 5 šolja ako želite rjeđe mlijeko) i blendati 1-2 minuta.
Možete dodati zaslađivač koji želite, ja sam koristila steviu, ali takođe preporučujem i hurme te med.
Mlijeko procijediti kroz cjediljku ili kroz pamučnu gazu.

Nasuti u staklenu flašu i ostaviti u frižider, a ostatak mljevenih badema možete iskoristiti za kolače ili hljeb ili šta već želite.

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...