Prema preporuci nutricionista ovih 7 namirnica su prirodan izvor kolagena

  

KOLAGEN_NAMIRNICE-ZA-KOLAGEN_LJEPOTA_MLADOLIK-IZGLED

Kolagen čini gotovo jednu trećinu ukupnog sadržaja proteina u tijelu, a služi kao građevni blok za različite dijelove, uključujući kožu, kosti, mišiće, tetive i ligamente. Ponekad se čak naziva i nekom vrstom "ljepila" koje drži tijelo na okupu. Istraživanja su pokazala kako se počinje gubiti u srednjim dvadesetima, a nakon četrdesete godine života umanjuje se svake godine za 1%.

 

Danas mnogi posežu za suplementima koji potiču njegovu aktivaciju i uvećavaju njegovu prisutnost u tijelu, ali ti dodaci nisu za svakoga. Stoga, prije no što pribjegnete tom rješenju, promislite o prirodnim sastojcima kojima to možete postići i na zdrav način njegovati tijelo i kožu. Donosimo vam popis namirnica za koje stručnjaci vjeruju kako vam mogu pomoći pri očuvanju mladolikog izgleda.

 

BJELANJCI

Jaja su jedna od najprisutnijih namirnica u kućanstvu visoke nutritivne vrijednosti. Izvor su visokokvalitetnih proteina i esencijalnih masnih kiselina, ali i prolina - aminokiseline potrebne za proizvodnju kolagena.

 

ČEŠNJAK

Premda ne sadrži kolagen u sebi, doprinosi njegovoj proizvodnji, a ujedno je bogat sumporom koji pomaže spriječiti razgradnju kolagena u tijelu. Uz to, sadrži taurin i lipidnu kiselinu koji doprinose obnovi oštećenih kolagenskih vlakana pa njegova redovita konzumacija uvelike podržava i poboljšava prirodnu proizvodnju kolagena. Jesti se može i sirov, sitno nasjeckan u salati ili preljevu napravljenog od maslinovog ulja i peršina.

 

LAN

Moćan je izvor omega-3 masnih kiselina koje kožu održavaju elastičnom i mladolikom, a njegove sjemenke izvor su vlakana, proteina, tiamina (vitamin B1), mangana i magnezija. Lanena "jaja" također su bitna komponenta i odlično sredstvo za one koji ne konzumiraju jaja.

 

Kako biste napravili laneno jaje, pomiješajte jednu žlicu mljevenih lanenih sjemenki s tri žlice vode i ostavite smjesu da odstoji oko 5-10 minuta dok se ne zgusne. Ova smjesa djeluje kao zamjena za jedno jaje u većini recepata.

 

LISNATO POVRĆE

Pruža vitamine A i C - za snažnu podršku kolagenu i imunološkom sustavu, a značajan je izvor vlakana, željeza, kalcija, magnezija i vitamina K. Sjajan način unosa zelenog povrća svaki dan jest pronaći nekoliko recepata za zelene smoothieje. Ne zaboravite rotirati svoje zeleno povrće tijekom tjedna kako biste osigurali raznolikost vitamina i minerala i izbjegli nakupljanje oksalne kiseline.

 

MORSKI PLODOVI

Riba, a posebno njezina koža i ljuske, odličan je izvor kolagena. Kolagen koji potječe iz ribe, poznat kao morski kolagen, u tijelu se apsorbira učinkovitije od kolagena iz drugih izvora. Onima koji slijede peskaterijansku ili polu-vegetarijansku prehranu, riba pruža prihvatljivu opciju za prirodan unos kolagena.

 

Želite li održati prirodan, zdrav i blistav izgled kože važno je jesti cjelovitu, hranjivu hranu koja podržava prirodne procese detoksikacije vašeg tijela.

(sensa)

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...