Počastite se buketom cvijeća... Uljepšat će vam život, podići raspoloženje, smanjiti stres!

 

cvijeće_sreća_raspoloženje_stres_buket-cvijeća_proljeće

Dokazano je da okruženje bogato cvijećem smanjuje stres.

 

Cvijeće kupujemo osobama koje želimo razveseliti ili kojima želimo na nečemu čestitati. No postoji i jako dobar razlog da sami sebe nagradimo s raskošnim buketom omiljenog cvjeća. Naime, znanstvena studija je pokazala da cvijeće ima pozitivan učinak na naše psiho-fizičko stanje. Naime, kupovina i uživanje u cvijeću smanjuju tjeskobu i stres. Mnoge malo što toliko razveseli kao kupnja omiljenog svježeg cvijeća, a sada kada znamo da i psihološke studije pokazuju kako cvijeće ljudima dokazano podiže raspoloženje te potiče lučenje hormona sreće i zadovoljstva u mozgu, više stvarno nikada nećemo osjećati grižnju savjest jer smo se u subotnjoj šetnji počastili velikim buketom nama omiljenog mirisnog cvijeća!

Američko udruženje za hortikulturu provelo je studiju kako bi ustanovilo imaju li biljke terapeutski učinak na osobe koje se oporavljaju od operacije. Rezultati su bili i više nego zanimljivi. Znanstvenici su motrili 90 pacijenata koji su se oporavljali od operacije slijepog crijeva i koji su bili raspoređeni u sobe sa ili bez cvijeća te kroz određeni vremenski period pratili njihovu fizičku i psihičku reakciju.

 

Otkrili su da su pacijenti u sobama s cvijećem značajno rjeđe posezali za analgeticima, imali su niži sistolički tlak i sporije bilo, manje su patili od tjeskobe i umora te bili općenito bolje raspoloženi i optimističniji u vezi ishoda svoje bolesti. Dakle, cvijeće ima ljekovito djelovanje na ljude čak i u formi buketa – dovoljno je da gledamo u njega i već ćemo se osjećati mirnije, zadovoljnije i sretnije ma gdje god bili.

Ovo nije prvo istraživanje koje je ispitivalo utjecaj cvijeća na ljude. Studija objavljena prije 11 godina u Britanskom časopisu sportske medicine ustanovila je da vrtlarenje ima isti učinak kao i odlazak u teretanu. Čak i samo sat vremena takve lagane fizičke aktivnosti, može biti jednako učinkovito kao i tjelovježba. Dodatni je plus što nećete morati vrijeme provoditi u društvu oznojenih vježbača već na svježem zraku. Također, smatra se kako su danas ljudi se svjesniji kako je povezivanje s prirodom ključno za zdravu psihu, pa je prljanje rukama zemljom, mirisanje cvijeća ili pak šetnja šumom mnogima postala metoda nošenja s pretjerano ubrzanom svakodnevicom.

Naravno, kućne biljke nemaju jednak učinak kao i boravak u vrtu, no poznato je i da kućne biljke popravljaju kvalitetu zraka u zatvorenim prostorima, smanjuju stres pa čak i uzrokuju neke pozitivne promjene u električnoj aktivnosti mozga, aktivnosti srca i napetosti mišića, pa su i one odličan dodatak nažem životnom okruženju.

 

Dakle, možemo zaključiti kako je posve u redu sljedećih se nekoliko mjeseci svakodnevno častiti novim buketima cvijeća. Osim što će unijeti dašak svježine i proljetnih boja u naše domove, uljepšat će nam život i podignuti raspoloženje – a kome to danas ne treba?

(jolie)

Vaša destinacija za najnovije modne trendove, horoskop, ukusne recepte, zdraviji i ljepši život i još mnogo toga jer #MItoTAKO