Narcis: Nježan, a tako snažan cvijet koji simbolizira nadu i novi život

 

narcis_sunovrati_dan-narcisa_zadovoljna_cvijeće_zdravlje_rak-dojke

Potkraj ožujka u prvi plan dolaze narcise, poseban cvijet koji plijeni pažnju svojom ljepotom, a simbolizira nadu i novi život. Dan narcisa u Hrvatskoj, ali i mnogim drugim zemljama, obilježava se krajem ožujka i posvećen je osobama oboljelima od raka dojke.

 

Narcisi, ili sunovrati na prvi su pogled tako nježni, a zapravo su vrlo otporni na niske temperature. Mogu preživjeti čak i pod snijegom, a trpe i direktnu sunčevu svjetlost. Ne podnose jedino previše vlage pa najbolje uspijevaju u tlu u kojemu se voda ne zadržava dugo.

Njihovo ime krije baš zanimljivu priču koja svoje korijene vuče iz grčke mitologije.

 

Nimfa zvana Eho zaljubila se u Grka Narcisa. On ju je bezosjećajno odbio, a ona je nastavila živjeti slomljena srca. Kad je Nemesis, bog osvete, čuo tužnu ljubavnu priču, namamio je Narcisa pokraj rijeke. Narcis je toliko bio smeten svojom ljepotom koju je vidio u odrazu, da se jadan utopio, a nakon smrti se pretvorio u cvijet.

 

Postoji tridesetak vrsta narcisa, a vjerojatno ste primijetili da u vazi vole biti sami. Razlog tomu je otrovna tvar likorin, njihov obrambeni mehanizam, koji može naštetiti drugim biljkama, ali i životinjama.

Ako dragoj osobi želite pokloniti narcise, obavezno joj morate dati buket. Prema starom vjerovanju, ako osobi date samo jedan cvijet – želite joj nesreću.

 

Osim nade i novoga života, ovaj predivni cvijet diljem svijeta nosi drugačiju simboliku. Primjerice, u Kini simbolizira sreću i simbol je njihove Nove godine, u Japanu je sinonim za proljeće i buđenje života, a u Francuskoj je znak nade u bolje sutra.(zadovoljna)

Vaša destinacija za najnovije modne trendove, horoskop, ukusne recepte, zdraviji i ljepši život i još mnogo toga jer #MItoTAKO