Maslina je simbol mira, a evo kako da njezino stablo uzgojite u svom domu

 

DRVO-MASLINE_MASLINA_UZGOJ-MASLINE-U-TEGLI_VRTLARSTVO

S obzirom na sve što se trenutno događa, unesimo simbol mira u naše interijere.

 

S obzirom na stanje u svijetu zar ne bi bilo lijepo da barem u svojim interijerima imamo nešto što će nas uvijek podsjećati na mir i pomirenje. Tako nam je na pamet pala ideja o sadnji maslinovog drvca u posudi kod kuće. Naime, znamo da je maslina, odnosno maslinova grančica simbol mira, pa smo si dali truda te smo istražili kako da tu omiljenu mediteransku biljku uzgojite u svom domu – neovisno o tome imate li vrt, balkon i u kojem dijelu Hrvatske živite.

 

Patuljasta maslina

 

Dakle, moramo za početak reći kako se drvca masline u posljednje vrijeme sve češće uzgajaju u tegli kao sobne biljke ili kao biljke koja raste na balkonu ili na terasi. Patuljasta maslina sve je češća u interijerima kojima daje dašak Mediterana i rustikalnog štiha, a uz to jer i simbol obiteljskog i svjetskog mira. Divno, zar ne?

 

Olea Europea, što je latinski naziv za drvo masline, raste u obliku zimzelenog grma ili stabla, a pripada porodici Oleaceae. Riječ je o maslini koja se inače uzgaja na otvorenom, a u zatvorenom je njegujemo kao sobnu biljku. Budući da je tada posađena u posudi ili tegli, rastom će biti manja od masline posađene na otvorenom. Naime, veličina teglice ovisi o tome koliko će veliku krošnju maslina razviti. Stoga, ako želite, maslinu posaditi u nešto veću ili manju teglu, računajte da će promjer njezine krošnje biti identičan promjeru tegle gdje je smješteno korijenje. Teglica u stvari ograničava daljnji rast korijenja, a time i razvitak krošnje pa će maslina iz tegle zauvijek ostati mala i bit će divan ukras svakog doma!

U svom prirodnom okruženju na otvorenom Olea Europea može narasti i do 10 metara u visinu, dok će ukrasne vrste rasti otprilike do 90 cm. Stablo joj je nepravilno i kvrgavo, a iz njega niču nepravilne grane tvoreći asimetričnu krošnju. Ima jak i razvijen korijen, a kora joj je u početku glatka i siva, a kasnije hrapava i tamna. Listovi su duguljasti, kožnati i zimzeleni te dugi od 3 do 10 cm. S donje strane su srebrno-sivi, a s gornje strane tamnozeleni.

 

Uzgoj u tegli

 

Patuljasta maslina se obično kao takva već kupuje u rasadnicima ili drugim trgovinama u kojima se može nabaviti bilje. U većini slučajeva dobit ćete već nekoliko godina staru biljku (dvije do tri godine) koju je potrebno dalje održavati poput ostalog sobnog bilja. Ako se maslina nalazi u maloj teglici, možete je presaditi u veću ako želite maslinu veće krošnje.

 

Važno ju je postaviti na pravo mjestu u stanu. Najbolje će joj odgovarati prozori okrenuti prema jugu, ali što dalje od bilo kakvih umjetnih izvora topline. Mini maslina jako spore raste, obično 10 do 15 cm tijekom jedne godine, a njezin životni vijek u zatvorenom prostoru je obično oko 10 godina.

Za uzgoj masline važna je kvalitetna zemlja, odnosno dobar supstrat koji bi se trebao sastojati od mješavine treseta, pijeska i humusa. Ako kupujete gotov supstrat, dobar odabir je onaj za uzgoj kaktusa, a na dno posude postavite kamenje koje će obaviti dobar posao što se tiče drenaže.

 

Održavanje

 

Maslina u svom prirodnom okruženju raste u teškim i često surovim uvjetima, tako da je otporna i ne zahtijeva preveliku brigu. Patuljastu maslinu smjestite na mjesto na kojem će tijekom dana dobivati dovoljno sunca i topline. Ako možete, tijekom proljeća i ljeta smjestite je na otvoreno, na balkon, terasu ili prozorsku dasku. Godit će joj zrak na otvorenom jer koliko god je mi željeli uzgojiti kao sobnu biljku, ona najbolje raste u svom prirodnom okruženju, na otvorenom. Jednom kada je poželite unijeti u zatvoreni prostor, budite sigurni da ste to učinili postepeno jer ne podnosi velike temperaturne razlike.

Kod zalijevanja važno je da maslina ima tanjurić ispod posude u koji će se kroz otvore na posudi slijevati višak vode. Maslina ne podnosi višak vode u korijenovom sustavu pa uvijek višak vode uklonite iz posudice. U protivnom bi konstantna vlaga mogla prouzročiti truljenje korijenja. Patuljastu maslinu nije potrebno često zalijevati. Najbolje bi bilo da je zalijevate isključivo prema potrebi, odnosno kada se supstrat osuši na dubini od 5 cm. Tijekom ljetnih mjeseci trebat će joj nešto više vlage i vode, ali niti tada ne treba pretjerivati. Tada je zalijevajte češće (jednom tjedno), ali u malim količinama.

 

Period mirovanja patuljaste masline

 

Maslina tijekom zime mora proći period mirovanja kako bi na proljeće ponovo mogla biti snažna i lijepa. Najbolje bi bilo kada bi ju tijekom zime mogli smjestiti na nešto hladnije mjesto na kojem će i dalje dobivati dovoljno svjetlosti. Tijekom mirovanja, patuljasta maslina se minimalno zalijeva. Dovoljno je zaliti je jednom u dva tjedna.

(jolie)

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...