5 idealnih namirnica za detoksikaciju

 

detoksikacija_zdrava-prehrana_zdravlje

Živjeti zdravije i izgledati bolje - tome svako teži, ali mnogi nisu spremni usvojiti zdrave navike koje su preduslov za to. Ako, pak, želite to mijenjati onda počnite sa uvođenjem nekoliko zdravih namirnica u prehranu i vrlo brzo primijetit ćete i osjetiti promjene u sebi i na sebi...

 

Godišnji odmori pravo su vrijeme da se posvetite sebi, svome tijelu, izgledu i zdravlju. Donosimo pregled pet namirnica koje će blagotvorno utjecati na vaš organizam. Neke konzumirajte same, a neke možete i kombinirati.

 

Primjerice, prema ajurvedi, na kraju svakog obroka preporučuje se jedna kašika mješavine svježeg đumbira, meda, limuna, kurkume i himalajske dsoli, jer će vam ta kombinacija pomoći da lakše provarite ručak. A evo još par „magičnih“ sastojaka…

 

Đumbir – Poznat je kao čudotvorna namirnica, koja obiluje vitaminima i mineralima te izvlači otrove iz organizma.

 

Kamena sol – Stimulira probavne sokove i izvlači toksine: preporučuje se otopiti zrno kamene soli na jeziku svako jutro i popiti s malo mlake vode.

 

Basmati riža – Pomaže tijelu da se riješi toksina, a njena sluz oblaže i obnavlja želudac.

 

Limun – Testirajte 24-satni detox s limunom. Napravite limunadu od 2 kašike limunovog soka, 3 dl mlake vode, prstohvatom kajenskog bibera i čajnom kašikom javorovog sirupa, koju ćete popiti svježu ujutro, deset minuta prije doručka, za međuobrok, te dva sata prije spavanja. Za doručak taj dan jedite nešto lagano poput jogurta s voćem, ručajte ribu na žaru pokapanu limunovim sokom, a večeru preskočite.

 

Mungo grah – Djeluje blagotvorno na jetru, te je bogat mineralima i vitaminima.

ljepotaizdravlje.ba

JOURNAL DE LUXE je popularan fashion, beauty & lifestyle web magazin. Svakog dana nove vijesti, savjeti i zanimljivosti.