Spirulina i Chlorella - Zelena simfonija

 

alge-Spirulina-Chlorella-Zelena_alga-zdravlje-dijabetes-šećer_u_krvi-trudnoća-pušači-lipidi

Neke procjene pokazuju da alge čine veliki dio ukupne žive mase na Zemlji, što znači da su one dostupne u nezamislivim količinama. Primjena im je višestruka; više nisu samo sirovine u istočnjačkoj kuhinji, već su postale popularnima u gotovo svim zemljama svijeta; istovremeno su, zbog potencijalnih dobrobiti za zdravlje, često u središtu znanstvenih istraživanja.


Možemo ih zaista smatrati darovima prirode, jer osim što sadrže vrijedne nutrijente (visokokvalitetne proteine, vitamine E i B, nezasićene masne kiseline), mogu pomoći i na druge načine.


Alge koje su najviše istraživane su Spirulina i Chlorella, i brojna su istraživanja pokazala njihove povoljne učinke na zdravlje. Da spomenemo samo neke, osvrnut ćemo se na one najnovije. Istraživanja su pokazala da alga chlorella zbog visokog sadržaja željeza, folne kiseline i vitamina B12 može biti učinkovita u prevenciji anemije u trudnoći, koja se često javlja, kao i visokog krvnog tlaka koji prati trudnoću.


Prema jednom indijskom istraživanju ekstrakt spiruline može biti koristan u terapiji kod trovanja arsenom, što je veliki problem u tim krajevima. Srećom, trovanje arsenom nije često u Evropi, ali je rizik od akumuliranja teških metala u tijelu priličan, posebice kod ljudi koji žive u velikim gradovima i na industrijskim područjima. Druga serija testiranja pokazala je da alge mogu vezati dio teških metala koji ulaze u tijelo, npr. olovo, pa se ono na taj način neće apsorbirati u krvi i može se izlučiti iz tijela.


Spirulina može pozitivno djelovati u puno širem opsegu, a ne samo kod spomenutog trovanja teškim metalima. Istraživanje provedeno nad pušačima u trajanju od šest tjedana pokazalo je da su u krvi grupe koja je uzimala spirulinu, razine vitamina C i E bile znatno više, dok su štetne posljedice djelovanja slobodnih radikala bile smanjene. Znanstvenici su na temelju tih rezultata zaključili da spirulina može biti važan sastojak zdrave, uravnotežene prehrane, posebice za one koji puše ili žive u sredini zagađenoj smogom.


Ove je rezultate potvrdilo i drugo istraživanje, u kojem se ispitivani učinci spiruline na dijabetes kod štakora: rezultati su pokazali da ona može pomoći u smanjenju visokih razina šećera u krvi, ali može imati i povoljan učinak na tjelesnu masu. Prema drugom istraživanju, zbog visokog sadržaja kalcija može smanjiti rizik od osteoporoze, koja se može pojaviti kao nuspojava lijekova koji se koriste u liječenju dijabetesa, te može pomoći u normaliziranju previsokih razina šećera u krvi (hiperglikemija) kao i previsokih razina lipida u krvi (hiperlipidemija).


Dobru vijest za sportaše i sve koji žele smršaviti donose istraživanja prema kojima ne samo da podiže izdržljivost i odgađa pojavu umora, već se kod uzimanja alge chlorelle povećava i sagorijevanje masnoća, pa može pomoći i u postizanju i održavanju zdrave tjelesne težine.


Alge su izvrsne dopune alkalnoj prehrani, stoga u kombinaciji sa zelenim biljkama koje imaju alkalizirajući učinak - kao npr. brokula, špinat, peršin, aloe vera, koje kao dio uravnotežene prehrane pomažu pravilan rad organizma i štite od slobodnih radikala - mogu biti posebno učinkovite.


Spirulina i chlorella imaju široku primjenu; bilo kao dopuna zdravoj prehrani ili povećanje izdržljvosti.
zdravljeizprirode.net

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...