Nar je prava riznica zdravlja, a ovo su neke od njegovih najvećih dobrobiti

 

zdravlje-hrana-voće-zdrav-život-vitamini-nar

Nar, zrnati šipak, mogranj ili granat-jabuka (lat. Punica granatum) mediteransko je stablo koje tijekom jeseni i zime rađa plodove veličine jabuke, prepune malih, sočnih, crvenih zrnaca


Brojna istraživanja pokazala su da ovo voće ne samo da sprječava nego i liječi brojna oboljenja, od upalnih stanja, poput artritisa, preko hipertenzije, pa sve do raka prostate i dojke.


Osim što sadrži vitamine B-skupine (B1, B2, B3, B5 i B6), nar se može pohvaliti i vitaminima A, C, E i K te kalijem, magnezijem, fosforom i kalcijem.


Sadrži i snažne antioksidanse punikalagin, koji se prirodno nalazi u soku od nara i njegovoj kori, te puničnu kiselinu, koja se krije u ulju dobivenom iz sjemenki nara. Zahvaljujući ovim moćnim sastojcima, nar ima triput snažnije antioksidativno djelovanje od crvenog vina i zelenog čaja. Sezona mu je upravo sada, stoga nemojte čekati - iskoristite sve njegove fantastične dobrobiti! Osim što obiluje antioksidansima koji štite od štetnog djelovanja slobodnih radikala, nar ima i snažna antivirusna i antitumorska svojstva.


Njegovom svakodnevnom konzumacijom možete uvelike smanjiti rizik od brojnih kroničnih oboljenja.


Osim toga, preporučuje se sportašima jer povećava izdržljivost, a dobar je izbor i za dijabetičare.


Ovo su neke od njegovih najvećih dobrobiti:


Čuva zdravlje krvnih žila i srca


Nar djeluje tako da razrjeđuje krv pa samim time sprečava nastanak ateroskleroze, odnosno začepljenje krvnih žila. Na taj način čuva vaše krvne žile i znatno smanjuje rizik od srčanog udara. Nar usto potiče oksigenaciju, odnosno opskrbu krvi kisikom, što je presudno za dobro zdravlje.


Pruža zaštitu od raka


Redovitom konzumacijom nara svom organizmu pružate zaštitu od raka.


Zahvaljujući polifenolima, nar i ekstrakt dobiven iz tog voća djeluje tako da potiče apoptozu, odnosno odumiranje stanica raka. To se osobito odnosi, pokazala su istraživanja, na rak prostate, dojke i pluća. Osim što potiče apoptozu, nar sprečava proliferaciju, odnosno širenje stanica raka, te djeluje protuupalno. Takvo trostruko djelovanje presudno je u borbi protiv karcinoma.


Djeluje kao prirodni lijek kod hipertenzije


Studije su pokazale da konzumacija soka od nara znatno pomaže kod hipertenzije jer prirodno snižava krvni tlak. Kod pacijenata sa stenozom ili suženjem karotidne arterije (ovo stanje povećava rizik od moždanog udara) koji su svakodnevno konzumirali sok od nara krvni tlak snizio se za 12 posto, a stvaranje plaka na arterijama smanjilo se za čak 30 posto, piše alternativa za vas.


Ublažava tegobe artritisa i osteoartritisa


Pokazalo se da nar znatno smanjuje upalne procese u zglobovima i hrskavici.


Sok od nara pokazao se kao dobra pomoć za osobe s artrozom koljena ili osteoartritisom. Kod osoba koje su konzumirale sok od nara, osim što su se smanjili upalni procesi, nestala je zakočenost te se poboljšala pokretljivost u koljenom zglobu.


Poboljšava memoriju


Polifenoli prisutni u soku od nara, pokazale su studije, imaju neuroprotektivno djelovanje.Kod osoba starije dobi s teškoćama u pamćenju koje su svakodnevno konzumirale sok od nara primijećena su znatna poboljšanja vezana uz verbalno i vizualno pamćenje. Pokazalo se da ovo moćno voće pomaže i kod Alzheimerove bolesti.


Osim što nar možete konzumirati samostalno, njegova zrna možete dodavati u smoothieje, zobenu kašu, domaći jogurt, salate… Također, od nara možete izraditi superzdravi sok, koji je najbolje uvijek piti svježe pripremljen (u hladnjaku može stajati maksimalno 3 dana). Svježi, neočišćeni plodovi nara mogu trajati na sobnoj temperaturi do mjesec dana, a očišćena zrna po potrebi možete i zamrznuti.
tportal.hr

Vaša destinacija za najnovije modne trendove, horoskop, ukusne recepte, zdraviji i ljepši život i još mnogo toga jer #MItoTAKO