Kafa na prazan želudac – ne! Loša je za metabolizam

 

kafa-zdravlje-topli-napitak-kofein-metabolizam-zdravlje

Britansko istraživanje je pokazalo da konzumiranje kafe na prazan želudac može negativno da utiče na kontrolu šećera u krvi te da ga smanjuje za 50 posto.


Svakom organizmu ujutro treba malo više vremena da se “pokrene” i upravo je zbog toga kafa na prazan želudac nije poželjna ako nivo šećera u krvi želimo održati u sigurnom rasponu kako bismo smanjili rizik od stanja poput dijabetesa i bolesti srca.


Istraživači sa britanskog Univerziteta Bath vjeruju da bi ove nove informacije o kafi mogle imati dalekosežne zdravstvene implikacije.


U svom istraživanju, naučnici su nastojali saznati kako loš san i jutarnja kafa utiču na metabolizam. U njemu je učestvovalo 29 muškaraca i žena koji su prošlo eksperiment.


Tokom prve noći istraživanja, ispitanici su normalno spavali i ujutro pili slatko piće. Druge noći istraživači su im svakih sat vremena ometali san na pet minuta i opet su pili slatko piće nakon buđenja.


Za posljednji test, učesnike su ispitivači budili tokom noći, ali ovaj put su pili jaku, crnu kafu pola sata prije slatkog pića. Slatko piće kalorijama je odgovaralo prosječnom doručku odrasle osobe.


Tokom svakog od testova, istraživači su prikupljali uzorke krvi da bi pratili metabolizam učesnika.


Na kraju je istraživanje pokazalo da konzumiranje kafe prije doručka može negativno uticati na kontrolu šećera u krvi. Kafa popijena prije doručka, smanjila je nivo šećera u krvi za 50 posto.


Ohrabrujuća vijest je da nema razlike u kontroli šećera između lošeg i normalnog sna.


“Svjesni smo da će gotovo polovina od nas ujutro prvo popiti kafu. Ovo istraživanje je važno jer smo dosad malo znali o tome šta kafa čini našem tijelu, posebno kada je riječ o kontroli metabolizma i šećera u krvi. Jednostavno rečeno, kontrola nivoa šećera u krvi je oslabljena ako ujutro prvo popijemo kafu na prazan želudac, posebno ako ste noć prije imali poremećen san. To spriječite tako što ćete prvo doručkovati pa onda popiti kafu”, kazao je profesor James Betts s Univerziteta Bath, piše Mirror.

ljepotaizdravlje.ba

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...