VJEŽBA ZA CIJELO TIJELO: Preskočite teretanu i isprobajte klizanje

 

zima-klizanje-led-teretana-vježbanje

Dok mnogi već od janura hrle u teretane kako bi se posvetili svom izgledu uoči novog ljeta, drugi pak biraju sezonske aktivnosti i sportove koji mogu biti daleko zabavniji i korisniji. Tako da, možda je vrijeme da tegove zamijenite, na primjer, klizaljkama?

Uz vrlo malo istraživanja možete otkriti da je klizanje zapravo odlična vježba za oblikovanje tijela.


"Ovaj sport ima mnoštvo kardiovaskularnih prednosti jer u isto vrijeme trenirate i vaš aerobni i anaerobni sistem, a to je fantastičan izazov za jezgro vašeg tijela, odnosno područje zdjelice, kukova i kičme. Uz klizanje radite na ravnoteži tijela, koordinaciji i jačanju leđa, koljena, ramena i mišića stražnje lože tijela", pojašnjava Peter Zapalo iz američke nacionalne organizacije za umjetničko klizanje US Figure Skating.


On nadalje dodaje da "upravo zbog toga klizači i klizačice imaju čvrste mišiće gluteusa".


Zapalo u razgovoru za Vogue savjetuje da je najbolje započeti s laganim klizanjem ili pokretima na ledu. On preporučuje da vašu ravnotežu možete poboljšati tako što ćete, na primjer, stajati na jednoj nozi dok perete zube, naizmjenično po 30 sekundi na jednoj pa na drugoj.


"Kada napokon izađete na led, najbolje je u početku zadržati usporeni tempo, a potom ubacivati nekoliko sprinteva ako osjetite da je vaše tijelo spremno. Klizanje je poput trčanja ili vožnje biciklom zbog čega morate konstantno održavati radno opterećenje. Onda kada poboljšate vaše tehničke vještine, poput ravnoteže, moći ćete duže i bolje klizati", poručio je Zapalo.


Nakon klizanja, Zapalo podsjeća da ne zaboravite istezanje tijela, kao i poslije bilo kojeg drugog treninga. Važan je i oporavak tijela uz pravilnu prehranu. Jedan od napitaka koje klizači i klizačice najčešće konzumiraju nakon silaska s leda je jedna čaša ili 200 mililitara čokoladnog mlijeka sa jedan posto masnoće, što je savršen omjer ugljikohidrata i proteina.
klix.ba

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...