Razveselite svoje ukućane slasnom medenom pitom

 

hrana-recept-med-slastice-kuhanje-kolači-torte-gastro-slatko-desert-pečenje-kuharica-medena-pita

Baš kada ste pomislili da je vrijeme da krenete na dijetu, odjednom vam se jede nešto slatko? Mi se vodimo onom - 'broji uspomene, a ne kalorije' i odjednom je sve ljepše! Danas vam donosimo recept za svima dobro poznatu medenu pitu koju još uvijek stignete pripremiti za početak vikenda. Ova popularna starinska slastica i danas se naveliko peče u našim domovima, a iako ju mnogi najčešće pripremaju u vrijeme blagdana, to ne znači da se njome ne možete zasladiti i sada kad je Božić iza nas


Sastojci

400g brašna

3 žlice meda

3 jaja

80 g maslaca

150 g šećera

1 žličica sode bikarbone


Za kremu:

150 g šećera u prahu

900 g kiselog vrhnja


Priprema

U lonac dodajte šećer, maslac, med pa stavite na vatru kako bi se smjesa rastopila.

Skinite lonac s vatre, razmutite jaja i uz stalno miješanje dodajte jaja pazeći da se ne skuhaju. Dodajte postepeno brašno i sodu bikarbonu i miješajte dok ne dobijete tijesto.


Tijesto prebacite na papir za pečenje i posipajte ga s malo brašna. Ručno ga kratko umijesite. Podijelite ga na osam dijelova i svaki tanko razvucite. Pritisnite svaki komad razvaljanog tijesta kalupom za tortu kako bi dobili tijesto veličine kalupa.

Tijesto premjestite u tepsiju obloženu papirom za pečenje i pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva 3-4 minute. Višak tijesta također ispecite.


Zatim pripremite kremu. Miksajte šećer i kiselo vrhnje pa kremu stavite u hladnjak. Ponovite postupak dva, tri puta.


Ispečene kore premažite kremom, slažeći ih jednu na drugu. Završite s kremom, a po vrhu naribajte višak pečenog tijesta.


Medenu pitu stavite u hladnjak i poslužite sutradan, kada kore omekšaju.


U slast!

tportal.hr

Vaša destinacija za najnovije modne trendove, horoskop, ukusne recepte, zdraviji i ljepši život i još mnogo toga jer #MItoTAKO