Pantone je proglasio dvije nijanse koje će obilježiti 2021. godinu

 

pantone-siva-žuta-ultimate_gray-illuminating-boje-moda

Sa svim ovogodišnjim dešavanjima nije iznenađenje da prognostičari u Pantoneu su kao dominantnu nijansu za nadolazeću godinu izabrali zapravo dvije boje: ultimate gray i illuminating.


Nakon Living Coral-a 2019. i Classic Blue-a 2020. godine, veselih nijansi, ovo možda nije ono što su mnogi očekivali, ali možda je ono što svima treba.


"Nijedna boja nije samostalno oslikavala smisao trenutka", rekla je Laurie Pressman, potpredsjednica Pantone Instituta za boje. „Svi smo shvatili da ovo ne možemo sami. Svi dublje razumijemo kako smo potrebni jedni drugima za emocionalnu podršku i nadu."

Stoga, zaključila je Leatrice Eiseman, izvršna direktorica Instituta za boje Pantone, odluka da se odaberu „dvije neovisne boje koje se zaista spajaju“ je pravi odabir. 

Ovo je drugi put u dvadeset dvije godine da Pantone za boju godine budu odabrane dvije boje. Prvi put je to bilo 2015. godine, kada su izabrane Rose Quartz i Serenity (ružičasta i plava). Te godine dvije su nijanse trebale da se stope jedna sa drugom, odražavajući prepoznavanje rodne fluidnosti i društvenog napretka, ali ove godine siva i žuta stoje samostalno kao komplementarni tonovi, podržavajući jedna drugu.


To je također prvi put da je siva zaslužila čast biti boja godine, a tek drugi put za žutu. Inače, obje nijanse dodane su u Pantone točak boja početkom ove godine. Ultimate Grey je odlučno neutralna vrsta sive boje. Nije tamno siva koja se formira skupljanjem olujnih oblaka ili mutna siva kao sjena, već solidna siva poput granita.

"To je pouzdana siva", navela je Eiseman. Pouzdanje jedne osobe može biti sivkasto, ponekad  depresivno, međutim, tu dolazi i Illuminating. To nije nijansa mimoze, boje za 2009. godinu, niti svijetla highlighter žuta, već više boja sunca ili smajlić žuta. Eiseman također navodi da upravo ova simbioza sive i žute boje kombinacija koja "nas pokreće prema naprijed."

Piše: bonjour.ba

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...