Lekovita svojstva, upotreba i neželjeni efekti matične mleči

 


Matična mleč je mlečni sekret koji proizvode pčele radilice, a sadrži minerale, vitamine, proteine i enzime. Kompozicija matične mleči varira od geografskog položaja i klime, a proizvod je dobio ime po tome što matičnom mleči, pčele radilice hrane i neguju maticu. U mnogim krajevima sveta matična mleč se koristi kao lek.

 

U Kini se ovaj proizvod pčela već dugi niz godina veoma uspešno koristi u bolnicama za lečenje infekcija, zatvora, hepatitisa, anemije i kao zaštita od štetnog zračenja.

 

Ovaj proizvod je bogat vitaminima A, B, C, D i E, a posebno vitaminima B5 i B6. Pored minerala i enzima tu je čak 18 vrsta aminokiselina koje sprečavaju razvoj bakterija i virusa.

 

Matična mleč se potrebljava za lečenje polenske groznice, bolesti jetre, pankreatitisa, problema sa spavanjem, PMS-a, čira na želucu, bolesti bubrega, lomova kostiju, simptoma menopauze, kožnih bolesti i povišenog holesterola. Matična mleč se koristi i kao univerzalni tonik za suzbijanje simptoma starenja kao i jačanje imuniteta.

 

Redovnom upotrebom matične mleči možemo trajno smanjiti holesterol, a ženema u menopauzi 12 nedelja korištenja ovog proizvoda pomešanog sa polenom cveća umanjuje neugodne simptome menopauze i poboljšava opšte zdravstveno stanje.

 

Lečenje matičnom mleči pokazalo je sjajne rezultate kod male dece koja imaju poremećaj u prehrani, a kao prirodni anabolik daje odlične rezultate kod ljudi koji osećaju slabost uzrokovanu starošću ili bolešću.

 

Neželjeni efekti

Matična mleč je u većini slučajeva sigurna za upotrebu ukoliko se ne koristi dugoročno. Može iazazvati ozbiljne alergijske reakcije kao što su astma i oticanje grla. Takođe, može izazvati krvarenje iz debelog creva u kombinaciji sa bolom u stomaku kao i krvavi proliv.

Ne postoji dovoljno informacija koje ukazuju na to kako matična mleč deluje ako se nanese direktno na kožu, ali ako se nanese na vlasište može izazvati upalu i osip.

Kad su u pitanju trudnice i dojilje, nema dovoljno informacija kako matična mleč utiče na njihova stanja, ali nemojte rizikovati i u ovom periodu vašeg života.

Ukoliko patite od astme ili alergija matična mleč može uzrokovati ozbiljne zdravstvene reakcije i nemojte je koristiti.

Preporučuje se da dan započnete kašikom matične mleči, a u apotekama mogu da se nabave i razni suplementi na bazi ovog pčelinjeg proizvoda. Pre bilo kakve upotrebe matične mleči posavetujte sa sa svojim lekarom.

pressserbia.com

JOURNAL DE LUXE... AUTENTIČAN. PROVOKATIVAN. PRIČA ZA SEBE!