Kako odabrati pravu vrstu masaže za sebe?

 

masaža-opuštanje-relaksacija

Nisu sve masaže stvorene jednake, a uz sve što nam se nudi - počevši od naziva za koje nekad ne znamo ni što znače - nije lako razdvojiti bitno od nebitnog. Prvi korak u određivanju masaže koja vam je potrebna jest definiranje razloga zbog kojeg vam treba.


Odabir dobrog masera

Po mogućnosti fizioterapeuta s dosta iskustva u oblasti koja vas zanima je presudno. Imajte u vidu da, baš kao što je to slučaj s odabirom njege za lice ili posjeta dermatologu, tretman koji odgovara vašoj prijateljici ne mora odgovarati i vama. Zato je važno da se kod svog terapeuta pojavite s jasnim zahtjevom kako bi on ili ona mogli odrediti na koji način će vam pomoći.


Najčešći razlozi za masažu

Napetost mišića - u ovom slučaju najbolji odgovor je neka vrsta duboke masaže tkiva (poput švedske) tijekom koje se maser/ka koncentrira na sve nivoe mišićnog tkiva, a studije su pokazale da ova vrsta masaže utječe na nivo oksitocina i serotonina koji osim što opuštaju, daju i dobro raspoloženje.

Stres - vjerojatno najčešći uzrok za koji se preporučuju različite tehnike ovisno od toga što vam odgovara, od duboke masaže tkiva pa do masaže toplim kamenjem. Uvijek se radi o masažama cijelog tela radi najboljeg efekta..

Terapija bola ili nakon povrede - ciljane terapeutske masaže su jako učinkovite ali nemojte očekivati da vam gode ili da vas opuste jer su vrlo intenzivne. U mnogim verzijama, pogotovo sportskim, morat ćete i sami raditi određene pokrete tijekom masaže, kao na rehabilitaciji.

Protiv bolesti - u nedostatku bolje riječi. U slučajevima nelagode koju izazivaju stanja poput glavobolje, refleksologija može biti od pomoći. Refleksne točke koje se nalaze na stopalima odgovaraju određenijim organima u tijelu pa njihovo stimuliranje može donijeti olakšanje i smanjenje tegoba. Ipak, treba imati na umu da ako želite rezultate, ove tretmani se moraju izvoditi redovno.

Mršavljenje i celulit - ovo polje je poprilično kompleksno zato što su uzroci mnogi pa tako i rješenja. Od limfne drenaže (ručne ili različitim aparatima) do poboljšavanja i ubrzavanja cirkulacije pa sve do topljenja masnih naslaga.


Najpopularnije masaže

Prvo mjesto svakako dijele terapeutska masaža leđa i masaže protiv celulita i za mršavljenje. Ono što je izuzetno važno jest pristup terapeuta, a on mora biti integralan. Čak i kada se tretman koncentrira na jedan specifičan problem ili dio tijela, ostatak tijela i element opuštanja/tretiranja cijelog tijela ne smije se preskakati. Tako se, na primjer, limfna drenaža kako bi bila efikasna radi na cijelom tijelu, a ne samo na zadnjici ili nogama.


Ručna masaža ili aparati

Masaža je individualna stvar i ista procedura na dvoje različitih ljudi ne mora dati iste rezultate. Ručna masaža bit će efikasna samo ako je izvodi neko tko ima dosta iskustva. Na primjer, kada su celulit i mršavljenje u pitanju, sve masaže imaju isti cilj, a to je ubrzavanje cirkulacije, ubrzavanje metabolizma, izbacivanje viška tekućine i potkožnog masnog tkiva. Kod nekoga će najbolji rezultat dati LPG, kod nekog injekcioni lipolitici, ili pak presoterapija i akustični valovi. U najvećem broju slučajeva, potreban je protokol koji kombinira više različitih tehnika. Ipak, masaža ne može sama riješiti probleme, za uspješnu terapiju bilo da se radi o celulitu ili o povredi, potrebno je uvesti određene rutine u način života kako bi se postigli optimalni rezultati.


Doba godine za izvođenje masaža

Po ovom pitanju se masaže dijele na dvije velike grupe tretmani za mršavljenje i celulit trebaju krenuti na jesen i raditi se sve do sredine proljeća kako bi, uz održavanje, ljeti dali optimalne rezultate.


Sve ostale vrste izvode se tijekom cijele godine nevezano za godišnje doba.
buro247.hr

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...