GREJP: 10 stvari koje niste znali o "zabranjenom voću"

 

grejp-voće-grejpfrut-holesterol-mršavljenje-skidanje_kilograma

Grejp može imati promjer i do 15 centimetara i težiti do kilogram i pol, a na Barbadosu ga nazivaju i jednim od sedam čuda...


1. Grejp je nastao kao prirodni hibrid na Barbadosu, zbog čega je i jedan je od simbola tog otoka, gdje je poznat i kao „zabranjeno voće“. Naziva se i jednim od sedam čuda Barbadosa.


2. Naziv je dobio jer raste u grozdovima poput grožđa (grapes).


3. James MacFadyen 1837. godine grejp je pogrešno opisao kao "mutaciju pomela", da bi se tek kasnije potvrdilo da je riječ o hibridu naranče i pomela.


4. Čudesni citrus nije bilo popularan zbog gorko-kiselog okusa i zbog toga se u početku koristio samo kao ukras, osobito njegovi lijepi listovi.


5. Grejp sadrži spojeve koji mogu utjecati na apsorpciju lijekova – bilo potaknuti učinak lijeka ili ga smanjiti. To se posebno odnosi na lijekove za visoki tlak, srčanu aritmiju, lijekove za alergiju te one protiv tjeskobe i nervoze.


6. Veliki grejp ili pomelo može imati promjer i do 15 centimetara i težiti do kilogram i pol. Meso se dijeli na 8-11 kriški, a okus varira od slatkog do kiselog i gorkog.


7. Sok od grejpa i masna, primjerice pržena hrana idealna su kombinacija. Aktivni sastojci grejpa smanjuju apsorpciju masnoća pa se zbog toga i manje debljamo.


8. Na jednom drvetu grejpa se može naći i do 680 kilograma tog voća.


9. Čak 92 posto grejpa čini voda, što je u usporedbi s ostalim voćem među najvećim postotkom.


10. U samo pola grejpa nalazi se više od polovice (60 posto) preporučene količine vitamina C zbog čega ga je dobro uvrstiti na dnevni jelovnik.
ba.n1info.com

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...