Cvijeće uz koje će balkon i tijekom jeseni izgledati čarobno



S početkom rujna klimatološki smo ušli u jesen. Iako su dani još topli i možemo uživati u kratkim rukavima i ispijanju kava na toplom suncu, večeri postaju sve hladnije. Osim nas, tome se moraju prilagoditi i biljke na našim balkonima ili u vrtovima.

Tijekom ljetnih dana uživamo u raskoši boja cvijeća, a to ne mora stati ni s ulaskom u njegovu posljednju etapu. Uz samo nekoliko biljaka i najmanji balkon možemo učiniti pravom kasnoljetnom oazom.

Pritom samo treba paziti na to da biramo biljke koje mogu preživjeti prve magle i hladnije večeri i noći, kao i one kojima nije nužna cjelodnevna sunčeva svjetlost.

U nastavku donosimo neke od njih. Ono što im je zajedničko je to što sve one zahtijevaju minimalnu brigu, a naše će balkone, prozore i vrtove još tjednima, pa i mjesecima činiti uistinu šarenima.

1. Maćuhice
Naizgled krhke maćuhice savršen su odabir kada biramo kasnoljetnu i ranojesensku paletu biljaka. Štoviše, toliko su otporne da mogu preživjeti čak i na temperaturama do -23 stupnjeva Celzijusa, što ih čini uistinu prvim izborom za tjedne i mjesece pred nama.

Lako ih je prepoznati po baršunastom peteročlanom cvijetu s dvije latice u gornjem dijelu, dvije sa strane i jednom u donjem dijelu cvijeta. Moguće ih je pronaći u uistinu različitima bojama: od bijele, žute, do ljubičaste, plave, narančaste, crvene, tamnoplave, a ono što im također ide u prilog je to što mogu uspijevati i u sjenovitom području.

Dakle, imate li balkon ili vrt okrenut prema sjevernoj ili zapadnoj strani svijeta, maćuhicama to neće spriječiti njihov rast. 
2. Ukrasni kelj
Savršen sklad zelene i tamnoružičaste boje koji svojim izgledom podsjeća na povrće, jer to zapravo i jest, ukrasni je kelj. Njegovi su listovi neobično naborani, nalik na čipku, a njihova intenzivno jaka ljubičasta ili tamnoružičasta boja pojavljuje se tek kada temperature padnu na oko 10 stupnjeva Celzijevih. Ti obojeni novi listići izbijaju iz sredine biljke pa će se i usred hladnijih jesenskih dana činiti kao da vam je balkon procvjetao.

Dvije-tri izdržljive biljke dovoljne su da i tijekom kasnog ljeta i rane jeseni uživamo u balkonu ili vrtu.

Za što bolji dojam najbolje ih je posaditi nekoliko njih zajedno u veću teglu i to je zapravo dovoljno da se balkonu ili vrtu pruži neodoljiv izgled. Naime, jedan ukrasni kelj može narasti i do 20 cm u visinu te do 60 cm u širinu. 
3. Zvjezdan
Za ljubitelje ružičastih i ljubičastih tonova, idealan dodatak balkonu, vrtu ili prozorskoj dasci je zvjezdan. Riječ je o trajnici koja raste u malim grmovima, a poznato je preko 170 vrsta. U Hrvatskoj su najčešći zlatni zvjezdan, brdski zvjezdan, te planinski i obalni zvjezdan koji rastu samoniklo. Ime su dobili po tome što svojim malim raspršenim laticama uistinu podsjećaju na zvijezdu.

Kako je riječ o zimzelenoj biljci, zahtijeva minimalnu brigu, a kako ga u kasno ljeto i ranu jesen rado posjećuju kukci, s ovom čete biljkom uistinu i na najmanjem balkonu imati pravi doživljaj prirode.

Koje god biljke odabrali, uživajte u svakom njihovom novom cvijetu i iskoristite svaki topli trenutak u svojoj maloj oazi. 
4. Tustika ili krasula
Tustika, koja je kod nas poznatija kao krasula ili japansko drvo novca, svojim izgledom podsjeća na manju verziju stabla, a ono što je najbolje je to što se nakon rane jeseni može prenijeti u dom te je se tada može tretirati kao kućnu biljku.

Dovoljno ju je zalijevati jednom mjesečno, a i tada ne pretjerivati količinski, jer pripada porodici sukulenata koji su poznati po tome što jako dugo u svojim mesnatim listovima zadržavaju vodu.

Iako ćete je sada u cvjećarnicama pronaći kao isključivo zelenu, tijekom hladnijih mjeseci iznenadit će vas svojim zvjezdolikim bijelim ili ružičastim listovima. 
5. Japanska šumarica
Za ona mjesta koja gotovo nikada ne vide sunce savršen je odabir japanska šumarica. Riječ je o trajnoj zeljastoj biljci iz porodice žabnjaka, a vrlo se lako može prepoznati do nježnim, bijelim cvjetovima sa žutim prašnicima. Elegantne stabljike koje mogu narasti i više od metra zajedno sa svojim cvjetovima pružaju svoje najbolje ruho od kraja kolovoza do listopada.

Međutim, ako imate kućne ljubimce, pripazite na to da ne dolaze u kontakt s ovom biljkom jer je za njih otrovna.
zadovoljna.dnevnik.hr

JOURNAL DE LUXE... AUTENTIČAN. PROVOKATIVAN. PRIČA ZA SEBE!