5 pozitivnih promjena u tijelu počinju se javljati u 40-ima i 50-imaKoljena krckaju, vid je slabiji, a pomalo već i pamćenje slabi. Poznate su nam mnoge neugodne promjene koje nas očekuju s godinama. Međutim, često zaboravljamo na neke prednosti koje nam nudi zrelije tijelo.

1. Manje se znojimo
Dezodorans ujutro? U mlađim danima je to bilo gotovo pa obavezno. U poznijim godinama se mijenja struktura žlijezda znojnica te nastaje manje znoja. Ružne mrlje od znoja na odjeći tada postaju prošlost. Miris znoja, kojeg uzrokuju bakterije na našoj koži, također se smanjuje. Međutim, treba pripaziti na sljedeće: tko se manje znoji, brže se pregrije te bi se zbog toga trebao više hladiti u ljetnim mjesecima.

2. Smanjuju se alergijske reakcije
Za alergičare je proljetno vrijeme sinonim za simptome prehlade. Razlog za oči koje suze i peckaju te začepljen nos je imunitet koji pretjerano reagira, odnosno bori se protiv cvjetnog peluda kao stranog tijela. Međutim, imunološki sustav starijih osoba nije više toliko osjetljiv te slabije reagira na pelud, grinje i sl. Dakle, mogla bi napokon u proljeće uživati na svježem zraku bez da piješ tablete protiv alergije.

3. Zbogom prištići! 
S dolaskom menopauze usporava se proizvodnja lojnih žlijezda naše kože. Prednost? Pretjerani loj neće začepiti pore, a to je inače razlog broj jedan za nastanak prištića i mitesera. To znači sljedeće: tko se kao tinejdžer borio s masnom kožom, može se nakon pedesete veseliti normalnoj koži. Poslijepodne ti neće više sjajiti čelo i po prvi puta ćeš moći eksperimentirati s proizvodima za njegu kože koji su ti prije bili zabranjeni.

4. Nestaju glavobolje
Migrene su napadaji glavobolje koji mogu biti jako bolni. Pogađaju puno više žene od muškaraca. U 30-ima napadaji postižu uglavnom vrhunac snage i učestalosti. Dobra ja vijest sljedeće: nakon toga se stanje poboljšava. Kod 40 posto pacijenata s migrenom u 50-im i 60-im godinama života napadaji glavobolje su vrlo rijetki ili potpuno nestaju.

5. Ranije se budiš
Često si želimo da dan ima više sati: kako to postići? U starijoj dobi može lako doći do rješenja tog problema, jer se mijenja tjelesna proizvodnja hormona za spavanje - melatonina. Navečer smo ranije pospane, ali se ujutro ranije budimo. San u toj dobi je također puno više opuštajući. Istraživanje je pokazalo da osobe u 80-ima najbolje spavaju te da problemi sa spavanjem opadaju ili potpuno nestaju s godinama.
miss7.24sata.hr

JOURNAL DE LUXE... AUTENTIČAN. PROVOKATIVAN. PRIČA ZA SEBE!