Na početku svakog mjeseca uradite ovih 10 stvari


BILJESKE-BUDŽET-IZAZOVI-KNJIGA-MJESEC-NAVIKE-PLANOVI-POČETAK-PREPREKE-RUTINA-VRIJEME
Svaki novi mjesec sa sobom donosi i nove izazove, nove uspomene i nove lekcije

Vrijeme zaista nekontrolisano brzo prolazi, dok trepnete već je početak novog mjeseca. Nije uvijek lako povući liniju između življenja i preživljavanja, no radite odličan posao! Na svom putu naići ćete na prepreke i izazove, no to su sve faze u životu koje možete prevazići. Sve što trebate raditi je ići korak po korak. Navike su ključ do dobrog i ispunjenog života, a ako želite uspjeti i živjeti sretan život, onda se morate riješiti loših navika. Tajna svega je u planiranju. Isplanirajte dane, sedmice i mjesece, a na početku svakog mjeseca radite stvari navedene u nastavku teksta, koje su poput rutina. Pripremit će vas za mjesec, imat ćete dovoljno vremena za sve.

Osvrnite se na prethodni mjesec
Iako je prošlost i ne možemo više ništa promijeniti, ne trebamo ni ignorisati njegovi relevantnost. Na početku svakog mjeseca osvrnite se na prethodni, potražite aspekte kojima niste zadovoljni, ciljeve koje niste ostvarili, šta vam je uspjelo, a šta nije i odlučite da želite promjenu u novom mjesecu.

Postavite si jedan cilj za naredni mjesec
Dobro je biti ambiciozan i željeti ostvariti mnogo tokom jednog mjeseca, no planiranje previše stvari odjednom može dovesti do potpunog neuspjeha. Bolji i djelotvorniji pristup organiziranom i uspješnom mjesecu je jedan plan, kojem ćete pristupiti agresivno i ostvariti ga. Obično ovi ciljevi i nisu toliko jednostavni. Ostvarivanje 12 značajnih ciljeva u godini je mnogo bolje nego planiranje stotinu planova, a da nijedan ne ugleda svjetlo dana. Naravno, ovo ne znači da morate imati i ostvariti samo 12 ciljeva godišnje, ali svake godine odredite jedan primarni cilj. Drugim riječima, ako ne ostvarite sve ciljeve, jedan cilj najmanje mora biti ostvaren, a to je onaj glavni.

Napravite planove i zabilješke
Planiranje je krucijalni princip rasta jer su život i sudbina u vašim rukama i dok radite nešto da sve to djeluje na najbolji mogući način, ostat će latentni. Nabavite planer, dnevnik i zapišite neke zabilješke šta namjeravate ostvariti tokom mjeseca, zapišite svoje misli, strahove, posvetite si pismo. Planiranje posla uključuje zabilješke o tome šta planirate ostvariti u tekućem mjesecu, kao i najbolje načine da ostvarite ciljeve.

Generalno čišćenje i pospremanje nereda
Svaki novi mjesec započnite temeljitim čišćenjem i pospremanjem nereda. Operite odjeću, posuđe, prebrišite podove i ostale kućanske poslove. Zašto će ova promjena biti djelotvorna? Jer će vaš život dobiti preokret obzirom da će vas čišćenje mentalno i psihički pripremiti za predstojeći mjesec.

Odaberite knjigu za naredni mjesec
Knjige su darovi. Dobra knjiga može promijeniti cijeli život za samo nekoliko dana. Ako možete pročitati i više knjiga tokom mjeseca, to je još bolje, no ako ne, pročitajte najmanje jednu. Čitanje je vrlo važno za lični razvoj i rast. Čitanjem upijate znanje drugih ljudi, koji su možda nekada u životu bili na istom mjestu kao vi sada.

Isplanirajte budžet
Budžet je financijski nacrt vaših troškova za određeni period. Budžet je vaša financijska mapa. Govori vam na šta trebate potrošiti novac, a na šta ne. Planiranje budžeta je vrlo važno za uspjeh u životu. Kao ljudska bića, gotovo je normalno da želimo potrošiti sve što imamo, no obzirom na količinu novca koju primamo, obavezni smo poštovati planirani budžet. Planiranjem budžeta ćemo sami sebi usaditi disciplinu ako ga budemo slijedili, a u životu ćemo napraviti veliku promjenu.

Postavite sebi važna pitanja
Kako bi započeli mjesec, trebate sebi postaviti pitanja o tome šta očekujete od sebe tokom narednog mjeseca. Gdje se nalazite trenutno, šta trebate uraditi kako bi ostvarili svoj cilj, kako se nosite sa preživljavanjem i šta biste voljeli ostvariti. To je proces dubokoumnog razmišljanja o svemu što mjesec donosi. Suština ovih pitanja je da vam pomognu da shvatite šta biste željeli ostvariti do kraja mjeseca i daju vam jedinstvenu mentalnu snagu kako bi slijedili svoje ciljeve vrlo lako.
·        Koje su to stvari koje se nadam ostvariti?
·        Šta bi učinilo ovaj mjesec zabavnijim?
·        Kojim događajima se radujem?
·        Gdje želim biti na kraju ovog mjeseca?
·        Kako se borim sa preživljavanjem?
·        U kojoj sam trenutno fazi i čemu me ta faza uči?
·        Kako da se bolje njegujem?

Očistite svoju torbu
Svaka žena ima milion potrebnih i bespotrebnih stvari u tašni. Uglavnom su to nasumične stvari, od kojih se dosta ne bi trebalo tu ni nalaziti. Usvojite naviku da na početku mjeseca očistite torbu.

Zakažite i isplanirajte sastanke
Tokom mjeseca sigurno ćete se sresti sa mnogo osoba i možda ćete morati isplanirati sastanke sa nekima od njih, kako ne biste imali preklapanje sastanaka. Sastanke možete isplanirati na početku mjeseca.

Isplanirajte susrete sa porodicom i prijateljima
Vaša porodica trebala bi biti vaš primarni fokus jer će oni uvijek biti tu za vas kada ih trebate. Normalno je da dođu periodi kada ste prezauzeti da obratite pažnju na prijatelje i voljene osobe. Kako biste to izbjegli, planirajte sastanke i druženja sa prijateljima, porodicom i voljenima.
soeursmagazine.com

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...