Kako da se riješite negativnih misli i samokritičnosti

 


Često vam se dešava da vaše misli odlutaju na negativne situacije koje su se desile ili koje mislite da će se desiti? Dešava vam se da razmišljate negativno i onda kada je zapravo sve u redu? Dođete u situacije kada su vaše misli toliko negativne da ne možete spavati noću?

 

Da li ste znali da emocija nastaje tek nakon razmišljanja o njoj i traje svega 30 sekundi?

 

Sve ostalo vrijeme koje ste proveli uplakani i pod stresom je samo vaše razmišljanje, a da ste svoje misli usmjerili na nešto lijepo i vaše raspoloženje bi se popravilo. Zato morate što prije naučiti da ste vi jedini tvorac misli koje vam ne daju mira, a ZdraviJa je tu da vam u tome i pomogne.

 

 Kako da se riješite negativnih misli?

Ostanite u trenutku

Uvijek razmišljajte o sadašnjosti, o trenutku u kojem se nalazite. Ako krenete da razmišljate o prošlosti ili ako krenete da razmišljate o budućnosti, nećete moći uživati u sadašnjosti.

 

Dešava vam se da ste depresivni zbog nečega što se desilo u prošlosti, prije godinu dana, prošle sedmice ili pak juče? Vi ne treba da razmišljate šta se dešavalo juče, šta se dešavalo prošli mjesec, već treba da se fokusirate na sadašnji momenat i sadašnji trenutak koji je zapravo savršen. Tek onda kada krenete živjeti u trenutku, shvatićete koliko je zapravo život lijep.

 


Negativne misli zamijenite pozitivnim

Vjerovali ili ne, mi smo kreatori svoje sreće. Od nas zavisi da li ćemo biti nasmijani ili uplakani. To ne zavisi ni od roditelja, ni od partnera, ni od direktora, niti od prijatelja. Sami kreiramo svoje misli i sami biramo koliko želimo da budemo srećni u datom trenutku.

 

Ovo je jedan od najboljih puteva za borbu protiv samokritike. Uzmite negativnu misao i promijenite je u nešto ohrabrujuće. Ponovite ovo sve dok ne primijetite da to činite sve manje i manje često. Ovo dobro funkcioniše sa većinom loših navika: Na primjer, zamijenite nezdravu hranu zdravom jer je to odličan način da razvijete pozitivniji način razmišljanja o sebi i životu.

 

ZdraviJa vam preporučuje da svaku negativnu misao koja vam dođe zamijenite sa dvije pozitivne misli. Probajte, djeluje!

 

Smijte se

Još jedan način da vaše tijelo učini vaš um pozitivnijim je smijeh. Jednostavan čin smijanja, čak i ako se nemate čemu smijati, može odmah promijeniti način kako se osjećate iznutra. Bilo da sjedite za svojim radnim stolom, vozite se automobilom, ili hodate ulicom, smijte se! Bićete zapanjeni kako vaš um reaguje.

 

Upalite svoju omiljenu komediju ili pojačajte muziku „do daske” i budite srećni bez razloga. Smijeh je najbolji lijek za sve, te se trudite što više smijati i biti veseli. U slučaju da vam ide teže da stavite osmijeh na lice, ZdraviJa vam preporučuje „Smijeh Jogu”. Sve što treba da uradite je da potražite videe smijeh joge na YouTube-u, upalite i naprosto krenete da se smijete.

 

Još bolje, pokušajte se nasmijati kolegi na poslu ili strancu na ulici. Da li su vam uzvratili osmijehom?

 

Budite u prirodi

Kada god vas nešto tišti, otiđite u obližnji park ili šumicu i prošetajte. Slušajte cvrkut ptica, udahnite miris prirode i opustite svoje misli. Budite zahvalni za sve male stvari u životu i uživajte u prirodi koja vas okružuje. Shvatićete da je život zapravo prelijep!

 

Teški životni periodi sastavni su dio života svakoga od nas. Međutim, ponekad nije riječ o okolnostima. Riječ je o sopstvenim mislima koje nas guše i kojih treba da se riješimo i „izbacimo ih iz glave“.

 

Nikad nije kasno za novi početak

 

Čitajući ovo, sigurno će se naći i oni koji su pomislili da više nemaju vremena za novi početak. Za prave stvari nikada nije kasno. U dvadeset i petoj ste i želite da promijenite karijeru? Pa, promijenite je. Ne samo što ćete biti srećniji, nego i uspješniji jer radite ono što volite. Znamo da je svaka promjena teška, ali strah koji osjećate samo je posljedica napuštanja zone komfora.

 

Ne možete mijenjati druge

Zato možete sebe. Radite na sebi kako biste postali osoba koju želite sresti u drugima. Oblikujte druge po sebi, to je jednostavnije.

 

Bilo da se radi o prijatelju koji nema razumijevanja za vaše obaveze ili partneru koji ne može da ne flertuje sa suprotnim polom, vaša nada da će se oni promijeniti je uzaludna. Shvatite, ne mijenjaju se ljudi već njihovi prioriteti.

 

Niko nije savršen i svakome bi dobro došlo malo promjene, međutim, ne možete očekivati od drugih da se mijenjaju samo da bi se vama više svidjeli. Prije nego što postanete žrtva sopstvenih misli, ili prihvatite ljude sa svim njihovim manama i vrlinama ili se pomirite sa činjenicom da oni nisu prave osobe za vas.

 

Ne dozvolite da status veze utiče na vaš život

Za neke osobe, ključ za sreću je u partnerstvu. Ali za druge, baš suprotno. Naravno, stanje uma, pa samim tim i raspoloženja, bilo bi bolje ako bi vaš status bio onakav kakvim ga vi zamišljate, međutim, ne dozvolite da to bude presudno u vašem životu.

 

Ukoliko ste upravo prošli kroz težak raskid, dopustite sebi određeni period kako biste oslobodili emocije, a onda se posvetite sebi. Toliko ima stvari u životu u kojima možete uživati potpuno sami ili sa prijateljima.

 

Umjesto žaljenja, pokrenite se!

Život jeste težak, a stalno žaljenje i pravljenje žrtve od sebe učiniće ga još težim. Da, nije fer što niste položili ispit iako ste se za njega spremali mjesec dana, i nije fer što je vaš saradnik dobio povišicu iako radi duplo manje od vas. Takve situacije su zaista razočaravajuće, ali dešavaju se svima, samo u različitim oblicima.

 

Kada shvatite da vas život „ne kažnjava“ namjerno i kada počenete svakodnevno da se borite sa njim, naučićete i da se nosite sa takvim situacijama i da iz njih svašta naučite.

 

Postoji mnogo rješenja

Još jedno od pogrešnih uvjerenja je da postoji samo jedan način za postizanje cilja. To vam je kao izražavanje zahvalnosti. Neko će se zahvaliti na ovaj, neko na onaj način, a rezultat je isti. Isto važi i za to što vam je potrebna još koja godina više da biste diplomirali. Možda baš u toku te godine otkrijete svoj neki novi talenat, upoznate ljude koji će promijeniti vaš život ili odete na putovanje nakon kojeg više nećete biti isti.

 

Iako je prirodno da pomislimo da gubimo vrijeme kada nešto ne ispadne onako kako bi trebalo, iskustvo koje dobijamo jednako je važno kao i odluka koju donosimo.

 

Izvucite iz svega pouku, život je pun mogućnosti i sposobnost da odaberete najbolje za sebe je ono što mu daje smisao.

 

Zapitate li se i Da li to što ste pozitivni znači i da morate biti srećni?

 

Kako ublažiti negativno razmišljanje o sebi?

Svi mi imamo nekog svog unutrašnjeg kritičara. Ponekad, ovaj unutrašnji glas u stvari može biti od pomoći i držati nas motivisanima, međutim, on često može biti štetan. Naročito kada vodi u oblast prekomjerne negativnosti i nesigurnosti.

 

Negativno samopouzdanje je nešto što većina od nas doživljava s vremena na vrijeme. Ova situacija stvara stres, ne samo nama, već i onima oko nas, ako nismo pažljivi. U nastavku pročitajte štetne posljedice negativnog razmišljanja.

 

·        Ograničeno razmišljanje. Recite sebi da nešto ne možete, a što više to budete slušali to ćete više vjerovati u to.

 

·        Perfekcionizam. Moguće je zaista početi vjerovati da „dobro” nije dovoljno kao „savršeno”, a to savršenstvo je zapravo nemoguće postići.

 

·        Depresija. Neka istraživanja su pokazala da negativno samopoštovanje može dovesti do pogoršanja osjećaja depresije.

 

·        Izazovi vezani za odnose. Neprestana samokritičnost može izazvati i druge negativne navike poput nebrige o drugima, nedostatka komunikacije i slično.

 

Prepoznajte prekomjernu samokritičnost

Naučite da primijetite kada ste samokritični, da biste mogli to da zaustavite. Na primjer, primijetite kada sebi kažete nešto što ne biste rekli svom dobrom prijatelju ili djetetu.

 

U svojim glavama često govorimo stvari koje nikad nećemo reći prijateljima. Zašto to ne obrnuti i – kada se uhvatite da mislite negativno u svojoj glavi – zamislite da to govorite dragom prijatelju. Ukoliko znate da to prijatelju ne biste rekli baš tako, razmislite kako biste podijelili svoje misli sa dobrim prijateljem ili šta biste željeli da vam vaš dobar prijatelj kaže.

 

Zapamtite da misli i osjećanja nisu uvijek stvarnost

Vaše misli i osjećanja o sebi definitivno se ne mogu smatrati tačnim informacijama jer su to uglavnom pretjerivanja. Znajte da vaše misli mogu biti iskrivljene kao i sve druge, podložne pristranosti i uticaju vašeg raspoloženja.

 

Dajte svojoj unutrašnjoj kritici nadimak

Iako zvuči pomalo smiješno, ovo zaista funkcioniše! Kada razmišljate o vašem unutrašnjem kritičaru kao o sili izvan sebe i date joj nadimak, ne samo da je lakše shvatiti da se sa tim ne morate složiti, ali postaje manje opasno i lakše je vidjeti kako neke od vaših kritičnih misli mogu biti smiješne.

 


Ograničite negativnost

Ograničite kritiku samo na određene stvari u vašem životu, ili je ograničite vremenski na jedan sat u vašem danu. Ovo sprečava negativnost da utiče na druge životne situacije.

 

Promijenite perspektivu

Ponekad, gledajući stvari na duži rok može vam pomoći da shvatite da možda stavljate prevelik naglasak na nešto. Zapitajte se da li će vam nešto što vas sad uznemirava uopšte smetati za pet ili deset godina.

 

 Drugi način pomjeranja perspektive jeste da posmatrate svoje probleme sa velike distance. Čak i razmišljanje o svijetu kao o globusu i sebi kao maloj osobi na ovom svijetu može da vas podsjeti da većina vaših briga nije toliko velika koliko izgledaju. Ovo često može smanjiti negativnost i strah u negativnom samopoštovanju.

 

 Izgovorite sve glasno

Ponekad, kada se uhvatite da imate negativne misli na umu, jednostavno ponavljanje istih naglas možda će vam pomoći. Priča sa pouzdanim prijateljem može vas dovesti do dobrog smijeha i shvatanja o tome kako smiješna može biti vaša samokritika. Čak i da izgovorite neke negativne fraze za sebe, one vas mogu podsjetiti na to koliko zvučite nerazumno i nerealno, te vas podsjetiti da se odmorite.

 

Samo prestanite!

Za neke, jednostavno zaustavljanje negativnih misli može biti itekako korisno. Ova metoda poznata je kao „razmišljanje – zaustavljanje” i uključuje vizualizaciju znaka zaustavljanja ili jednostavan prelazak na neku drugu misao.

 

U početku može biti teško da se zaustavi negativan tok misli. Za ovaj pomak je potrebno vrijeme. Budite strpljivi prema sebi, i prvo samo pokušajte da posmatrate vaše načine razmišljanja. Ako primijetite da razmišljate negativno, da sudite tuđe ili svoje postupke, da se žalite na određene stvari, zastanite i promijenite tok misli. Svaku negativnu misao zamijenite sa dva pozitivna zapažanja ili zahvalnosti.

 

Praktikujte zahvalnost

Jedan od najbržih načina da se fokus prebaci daleko od negativnosti i razočarenja jeste popis svih stvari u životu na kojima ste zahvalni. Budite zahvalni što spavate u krevetu svake večeri, što sunce sija, što vas konobar pozdravlja sa osmijehom. Budite zahvalni za ljude koji vas vole i brinu za vas, i za tijelo koje vam omogućava da živite normalnim životom.

 

 Druga strategija je nalaženje partnera koji će vas podržati u vašem putovanju ka pozitivnom i zdravom razmišljanju. Svaki dan pošaljite poruku, e-mail ili recite jedno drugom tri stvari na kojima ste zahvalni.

 

Pozitivan stav

Um i tijelo imaju suštinsku vezu i snažno utiču jedno na drugo. Ako se borite da pomjerite vaš um u pozitivniju perspektivu, pokušajte prvo sa tijelom. Stanite uspravno, ramena i brade visoko uzdignute i istegnite ruke koliko god možete. Osjećajte se moćno. Osjećajte se pozitivno. Ovaj „pozitivan položaj” će potaknuti vaš um da se i on osjeća pozitivnije.

 

Okružite se pozitivnim ljudima

Ako stavite raka u kantu on će se lako izmigoljiti van. Ali, ako tamo stavite i drugog raka, nijedan od njih neće pobjeći. Kada jedan pokuša da pobjegne, drugi će ga povući nazad u kantu. Drugim riječima, okružite se pozitivnim ljudima. Teško je održavati pozitivnu perspektivu ako je ona narušena od strane negativnosti prijatelja, porodice, ili kolega.

 

Ako ste zarobljeni u negativnom razgovoru, graciozno pokušajte promijeniti temu. Međutim, ako ste okruženi velikim brojem negativnih ljudi, možda je vrijeme da preispitate svoj krug prijatelja nastojeći da se okružite pojedincima koji će vam pomoći da se osjećate bolje i razmišljate pozitivnije.

 

 Učinite nešto lijepo

Lako je uvući se u vlastiti svijet nesreće i zaboraviti na ljude oko nas. Ako izađete iz vaše svakodnevne rutine da biste pomogli nekom drugom ispunićete sami sebe pozitivnošću.

 

Nastojte učiniti nešto lijepo za nekog drugog, svaki dan. Pozovite člana porodice ili prijatelja kom je potrebna lijepa riječ, udijelite kompliment strancu, pomozite kolegi da završi započeti posao, ili se pridružite hiljadama ljudi koji svakodnevno doniraju sve vrste resursa u humanitarne svrhe.

 

Optimisti žive duže i zdravije


Pozitivan pogled na svijet povezan je sa mnoštvom stvari koje su dobre za zdravlje, tvrde naučnici. Veći optimizam povezan je sa jačim osjećajem sreće i manje depresije, tvrdi profesor Džon Maluf sa australijskog univerziteta Nova Engleska.

 

Neka istraživanja pokazuju i da je optimizam povezan sa dužim životom. Praktikovanje optimizma i zahvalnosti na stvarima koje imamo povećava sreću. Optimisti imaju više sreće, pozitivnim razmišljanjem stvaraju sebi bolje šanse.

 

Optimizam, tendencija da očekujemo najbolji ishod, povezan je sa emocionalnim i tjelesnim zdravljem, pokazuje istraživanje sa univeziteta Kernegi-Melon.

 

Optimistični ljudi naginju tome da ulažu više truda, da pokušavaju ponovo ili nastavljaju da rade kako bi pronašli rješenje, dok pesimisti brzo odustaju. Optimisti odbacuju stres, a to smanjuje lučenje kortizola, hormona stresa. Povišeni nivoi kortizola izazivaju upale koje su povezane sa cijelim nizom ozbiljnih zdravstenih problema, od karcinoma do depresije.

 

Imete li to na umu, jednostavno je uočiti kako pozitivan stav ima dugoročne dobre učinke na zdravlje. Jedno sitraživanje iz 2007. godine objavljeno u časopisu „Nature“ pokazuje da, ako imamo srećne misli ili zamišljamo pozitivan ishod, u stvari aktiviramo dio mozga koji je povezan uz pozitivne emocije i smanjenje stresa.

 

 I zato, osmijeh na lice i sa pozitivnim stavom krenite kroz život, jer ćete tako sigurno mnogo lakše prevazići mnoge prepreke na koje nailazite.

.zdravija.com

JOURNAL DE LUXE... AUTENTIČAN. PROVOKATIVAN. PRIČA ZA SEBE!