Zdrava mješavina začina koju možete napraviti sami



Oni koji uživaju u magiji pripremanja hrane u svojoj kuhinji, sigurno uživaju i u začinima koji daju posebnu i ličnu notu svakom skuhanom jelu. Vjerovatno znate da su gotove mješavine začina uglavnom nezdrave i prepune nepotrebnih i „skrivenih“ šećera, te da ih nikako ne biste trebali imati u svojoj kuhinji.

Zato je ZdraviJa za vas pronašla odličan recept za zdravu i domaću mješavinu začina koju možete napraviti sami. Miris i okus će vas oduševiti, jer je mnogo aromatičniji od kupovnih mješavina začina na koje smo navikli.

Sastojci:
·        1 korijen paškanata
·        1 korijen celera
·        1 korijen peršuna
·        2 veće mrkve
·        1 veća crvena paprika
·        1 veza lista peršuna
·        1 veza lista celera
·        2 glavice crnog luka
·        1 glavica ljubičastog luka
·        1 komorač
·        1 glavica bijelog luka

Priprema:
Sve navedene sastojke isjeckati u sjeckalici i rasporediti po pek papiru. Sušiti u rerni na 50-100 stepeni Celzijusa. Ako vam rerna nema ventilator, s vremena na vrijeme je otvorite kako bi para mogla da izađe. Povrće neka vam se tako suši u rerni dok skroz ne bude suvo, a to je vremenski između 4 i 5 sati. Povremeno promiješajte. Osjetićete kada je suvo, šuškaće pri miješanju.

Kada se osuši, dodati 3-5 kašika morske soli i 2-3 kašike kurkume. Po želji se može i suvo staviti u sjeckalicu da se dodatno usitni. Od ove količine trebalo bi da dobijete oko 700g začina.

Uživajte kuvajući i začinjavajući svoja jela domaćom mješavinom začina koju ste sami spremili. Sada kada imate svoju zdravu i kod kuće spremljenu mješavinu začina, sigurni smo da će vam biti lakše pri kuhanju, jer nećete više morati sami da određujete idealnu količnu koja je potrebna kako bi vaše jelo bilo savršenog okusa.

Takođe, ono što će vas naročito učiniti srećnim je činjenica da sebi i svojim ukućanima više nećete servirati jelo koje sadrži kupovne i nezdrave mješavine začina koje su prepune aditiva i skrivenih šećera.
zdravija.com

JOURNAL DE LUXE... AUTENTIČAN. PROVOKATIVAN. PRIČA ZA SEBE!