Večernje navike na kojima će vam koža biti zahvalna već sutradan


beauty-beauty_tips-beauty_quotes-night-night_beauty-night_beauty_tips

Jedan od najvažnijih faktora za lijepu i zdravu kožu upravo je njega. Njegovana koža ne mora biti rezultat skupocjenih preparata i biorevitalizirajućih tretmana. Ona se sastoji u malim ali svakodnevnim navikama koje bi svaka žena trebala razviti u svojim dvadesetim. ZdraviJa vam u nastavku donosi večernje navike koje će vam pomoći da vaša koža ostane hidrirana, a rezultat ćete vidjeti odmah ujutru!

1. Uklonite šminku prije spavanja
Ovo ste do sada čuli nebrojeno puta (nadamo se i usvojili) ali ipak, večernja rutina ne bi bila potpuna bez ovog koraka. Šminku biste trebali skinuti odmah po dolasku kući, ali ako to već niste uradili, onda prije spavanja obavezno.

Ostaci pudera ili čak dnevne kreme mogu začepiti pore, a ublažavanje njihove vidljivosti tokom godina postaje sve teže. Ostavljanje šminke tokom noći sutradan uglavnom rezultira bubuljicama, a nerijetko i infekcijama, kako na očima, tako i na obrazima. Osim ovih problema, ova ružna navika dovodi i do stvaranja bora. To je zato što se koža isušuje i s vremenom gubiti elastičnost što će dovesti do stvaranja bora.

Možda vas zanima: Šta je retinol i na koji način BRIŠE bore?

2. Nabavite odgovarajuću noćnu kremu
S obzirom na to da je noću temperatura tijela viša, to je idealno vrijeme da svoju kožu “nahranimo” aktivnim sastojcima, a zbog gubitka tečnosti vrlo je važno da joj omogućimo dovoljno hidratacije.

Zato je veoma važno da prije spavanja nanesemo određenu noćnu kremu. One su bogate aktivnim sastojcima i vitaminima koje je najbolje nanositi prije spavanja jer su učinkovitiji kada nisu izloženi sunčevoj svjetlosti. Dakle, sastojke poput vitamina C, pro-vitamina B5 i anti-age preparata, koji podstiču stvaranje koenzima Q10, za najbolji efekat treba nanositi prije spavanja.

Korejske noćne maske danas su must have svih beauty blogerica. Ipak, savjetujemo vam da uvijek započinjete sa uzorcima.

Pročitajte: Rana upozorenja da vašem tijelu nedostaje vitamin C

3. Beauty san nije mit!
Dok se mi u snu odmaramo, naša koža je tada najvrednija. Naime, iako se koža stalno obnavlja, taj je proces najintenzivniji upravo kada spavamo – između 23 i 4 sata ujutro – kada je proces regeneracije čak dvostruko brži.

Tada je pojačana produkcija kolagena, umanjuje se štetan učinak slobodnih radikala, ubrzava se mikrocirkulacija te se povećava ljuštenje, zbog čega se jutrom budimo osvježenog izgleda i nježne, glatke kože. Kad spavamo povećava se nivo hormona melatonina koji je odličan saveznik u borbi protiv staračkih pjega i bora te se pojačava produkcija kolagena odgovornog za elastičnost kože.

4. Ne štedite na posteljini i jastučnicama
Ako u nešto vrijedu uložiti onda je to kvalitetna posteljina. Poklonite sebi barem jedan set svilenih jastučnica. Iznenadićete se vlastitim osjećajem i time kako su „nabori“ i „udubljenja“ na koži ujutro postali manje.

5. Vlažnost je potrebna i sobi u kojoj spavate
Suh vazduh štetno utiče na stanje kože, isušuje je i prorjeđuje. Zato, preporuka je da u sobi u kojoj spavate nabavite ovlaživač vazduha. Osim za kožu, ovlaživač vazduha ima mnoge benefite na cjelokupno zdravlje. On će vam pomoći ukoliko imate problema sa kašljanjem ili teškim disanjem tokom noći.

Kao dobra zamjena za ovlaživač može vam poslužiti i ukrasna zdjela koju ste napunili vodom. A da se uvjerite u to da djeluje pomoći će vam činjenica da se nivo vode vremenom smanjuje.

6. Izbjegavajte previše soli za večeru kao i alkohol
Mnogo je štetnosti alkohola po organizam. Kada je naša koža u pitanju, on uništava ten i uzrokuje oticanje lica.  Osim toga, pojavljuje se crvenilo na koži, a veoma često, posljedice su i akne i podočnjaci.

So će takođe prourokovati oticanje i vrećice ispod očiju ujutru.

7. Veče iskoristite za šetnju
Šetnja je najbolji način da se riješite stresa, a stres nipošto nije dobar za vašu kožu. Ukoliko vam vrijeme ne dozvoljava, pronađite neki drugi način meditacije koji će vam pomoći da smanjite uznemirenost, nesanicu ili posljedice koje su uzorkovane stresom.
zdravija.com

JOURNAL DE LUXE... AUTENTIČAN. PROVOKATIVAN. PRIČA ZA SEBE!