Saveti za džogiranje po vrućinama!


workout-workout_at_home-training-how_to_lose_weight-run-runing-summer_workout

Iako ćete možda radije odabrati da ostanete kod kuće u klimatizovanoj prostoriji ili da vežbate u teretani nego da trčite po vrućini treba da znate kako trčanje po suncu ima čak i određene prednosti, naravno ako sve odradite kako treba. Na prvom mestu, kondiciju ćete podići na sasvim novi nivo i moći ćete duže trčati u nekim ekstremnijim uslovima. Druga prednost je što ćete se više znojiti i na taj način ćete izbaciti više toksina iz organizma tako da će vam trčanje doći kao svojevrsna detoksikacija.

Evo na kojih devet sitnica treba posebno da obratite pažnju.

Usporite. Važno je da se tokom toplih dana ne forsirate kao i inače. Trčite sporije, jer će vas vrućina iscrpeti brže nego obično. Umesto da se fokusirate na brzinu, fokusirajte se na udaljensot. Gledajte da pretrčite istu kilometražu kao i obično, ali ne marite za vreme.

Nosite vizir umesto šeširića ili kačketa. Na prvu bi pomislili da je šešir najbolja zaštita za glavu tokom vrućina, ali istina je da on u stvari zadržava toplinu u telu. Vizor će s druge strane zaštiti lice od sunca ali će se toplina oslobađati na vrhu glave.

Hidratacija. Ako budete trčali leti budite spremni da ćete putem znoja izgubiti zaista puno tečnosti i zato pijte puno vode, više nego obično tokom trčanja. Trebalo bi da popijete pola litre vode, dva sata pre treninga. Tokom samog trčanja pijuckajte po malo i nakon obavljenog treninga popijte još pola litre.

Osluškujte svoje telo i prepoznajte kad je vreme da stanete. Tokom trčanja za vreme vrućina, često može doći do dehidracije i ako primetite neke neuobičajene siptome poput mučnine, grčeva trebalo bi da stanete i potražite hlad.

Trčite naveče ili ujutro. Da biste bili sigurni da se neće desiti ništa loše i da neće doći do dehidracije ili toplotnog udara najbolje bi bilo da trčite rano ujutro, pre 10 sati ili uveče kad sunce zađe.

Nosite sunčane naočare. Da ne biste škiljili svaki put kad vam sunce udari u oči tokom džogiranja, obavezno nosite sunčane naočare i to one koje vam neće spasti i koje su namenjene za arazne aktivnosti. U ovom slučaju ne treba previše pažnje da obraćate na model.

Promenite rutu. Kada trčite leti trebalo bi da pronađete stazu koja je više zaklonjena, gde ima dosta drveća i oseća se povetarac.

Nosite hladan peškir sa sobom. Da biste se brzinski rashladili kad vam bude jako vruće sa sobom ponesite mokar peškir koji ćete staviti oko vrata kad primetite da ne možete više izdržati vrućinu.

Lagano se obucite. Nošenje neke teške garderobe tokom trčanja leti je velika greška i nemojte upasti u tu zamku. Garderoba će tokom trčanja upiti sav znoj i zalepiće vam se za telo i zato je važno da nosite nešto lagano što može upiti dosta znoja i što će vas usput hladiti.

Još jednom napominjemo, ne morate prestati s trčanjem samo zato što je leto već samo prilagodite vašu rutinu godišnjem dobu.
pressserbia.com

JOURNAL DE LUXE... AUTENTIČAN. PROVOKATIVAN. PRIČA ZA SEBE!