Predstavljamo vam neke od najsimpatičnijih i najzanimljivijih anti-stres terapija u svijetu


anti-stres-terapije
Vjerujemo da se sjećate one stare izreke: “100 sela, 100 običaja”. U ovom slučaju bismo mogli reći “100 država, 100 običaja”. Trebalo bi nam veoma mnogo vremena da vam predstavimo na koji način se ljudi opuštaju u svim državama svijeta pa smo se odlučili za neke od najsimpatičnijih i najzanimljivijih.

Švedska: Slatka pauza svaki dan
Na vašoj pauzi za kafu vjerovatno “obavljate” i druge stvari: doručak, kafa, sve što stignete. Kod Šveđana je pauza za kafu neka vrsta institucije, koja datira još sa početka 1700. godine. Cijeli ritual ce zove “fika” i dešava se dva puta dnevno – ujutro oko 10 te popodne, oko 15 časova, a podrazumijeva napuštanje radnog mjesta da bi se sa prijateljima popila kafa i pojela neka poslastica. I tako svaki dan.

Indija: Masaža iznad ramena
Indijske masaže glave sežu hiljadama godina unazad, a vjeruje se da ne balansiraju samo čakre (centre energije) već i da ublažavaju stres, stimulišu limfni sistem i oslobađaju od migrene. Kod pojedinih “klijenata” ove masaže izazivaju spavanje, dok kod drugih mogu izazvati povećanu budnost i koncentraciju što pomaže da se bolje posvetite poslovnim zadacima.

Japan: Odlazak na posao bez obuće
U Japanu je običaj da se, kada dođete na posao, izujete. Da, cipele koje su “korištene” za dolazak na posao se skidaju i stavljau u ormarić predviđen za njih, a obuvaju se jeftine papuče. Osjećaj udobnosti ljudima pomaže da se bolje fokusiraju na posao, a japanski običaj veoma je dobar za žene – on pomaže da se smanji pojava grčeva u listovima i gležnjevima zbog nošenja štikli. Imajući u vidu koliko vremena provodimo na poslu, ovo je i više nego dobar običaj i anti – stres terapija!

Finska: Znojenje u dobrom društvu
U Finskoj ćete saunu naći baš svuda: u dvorištima kuća i vikendica, u stambenim zgradama, na vrhovima poslovnih zgrada, u hotelima pa čak i u zgradi finskog parlamenta. Običaj uključuje sjedenje na klupama, bez odjeće, obično sa pripadnicima istog pola, u maloj prostoriji koja je zagrijana na temperaturu između 75 i 110 stepeni. Voda se polijeva preko užarenog kamenja da bi se stvorila para. Finci se povlače u ove vrele kućice bar jednom sedmično te se u njima znoje i rješavaju stresa (odličan način detoksikacije organizma). U Finskoj nije neobično i da se poslovni sastanci održavaju u sauni!

Zapadna Afrika: Anti – stres terapija u ritmu
Za razliku od pomenutih zemalja i njihovih načina oslobađanja od stresa, zemlje Zapadne Afrike imaju jedinstven način – sviranje, odnosno udaranje u bubanj. Istraživanja pokazuju da ovakva aktivnost poboljšava raspoloženje i oslobađa od stresa (nije ni čudo – ko ne želiti lupiti šakom o sto kada je frustriran?). Druga studija pokazuje da udaranje u bubanj može poboljšati imunološki sistem. Dakle, potrebno je samo da nabavite afrički djembe bubanj i znate šta vam je činiti.
minimagazin.info

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...