Nošenje maske: Kako spriječiti “nered” na licu po ljetnim vrućinama?


Osim telefona, ključeva, novčanika i karmina za usne, prije izlaska iz kuće mnogi u torbice sada ubacuju i maskicu za lice. Koronavirus promijenio je našu svakodnevnicu u kojoj nam je sada normalno pa čak i obavezno staviti masku prije ulaska u javni prijevoz, prodavnice i sve druge lokacije. Pitanje koje je zbog toga mnogim ženama prošlo kroz glavu je kako pod tom maskicom, pogotovo na visokim ljetnim temperaturama, održati kožu zdravom.

Neke savjete koji bi vam mogli pomoći u zaštiti tena pročitajte u nastavku.

Zašto nosimo maske za lice?
Kada kišemo, kašljemo, razgovaramo… u zrak emitujemo čestice koje potencijalno mogu dovesti do zaraze. Maske za lice mogu smanjiti širenje tih čestica što je posebno važno jer su neki ljudi zaraženi, a nemaju simptome. Takođe, mogu smanjiti broj čestica koje udišete.

Tokom ljetnih mjeseci i velikih vrućina platnene maske koje mnogi nose mogu se navlažiti pa je dobro uvijek sa sobom imati i rezervnu opciju. Uz sve to, najbinije je, naravno, redovito prati i dezinfikovati ruke.

Važno je znati: Dezinfekcija ruku i prostora + recept za sredstvo za dezinfekciju

Zašto moramo prati platnene maskice nakon svakog nošenja?
Platnene maske za višekratnu upotrebu trebalo bi očistiti i dezinfikovati nakon svake upotrebe. Iako je pranje idealno, ako ono nije opcija nakon svakog nošenja, maskicu možete staviti u papirnatu vrećicu (nikako ne plastičnu) i držati je na toplom mjestu, poput prozora.

Nakon dan ili dva maska će se u potpunosti osušiti, a potencijalni virus postati neaktivan.

Važno je da ne hodate okolo s prljavom maskom. Možete je prati sa vešom u mašini na temperaturi koja odgovara tkanini. Ako je perete ručno onda je dobro trljajte u sapunu i toploj vodi, najmanje 20 sekundi. Nakon toga je temeljno isperite i ostavite da se osuši i po mogućnosti ispegla prije upotrebe.

Zašto maska može nadražiti kožu i šta učiniti po tom pitanju?
U zavisnosti od materijala i perioda tokom kojeg je nosite, maska može začepiti dio površine kože i pridonijeti aknama ili osipu od vrućine. Srećom, postoje načini kako ublažiti ove posljedice.

Za početak birajte maske od materijala koji propuštaju vazduh poput pamuka. Na taj način, minimalizovaćete se znoj i nakupljanje ulja. Takođe, kada je to sigurno i kada ste fizički distancirani uzmite predah od maske.


Osim toga, zaštitite vašu kožu ispod maske. Kako biste spriječili iritaciju, pripremite kožu. Primjena hidratantnog sredstva za lice prije stavljanja maske važan je korak u osiguravanju zdrave barijere, a samim time smanjuje se i rizik od iritacije.

Poželjno je i dva puta dnevno prati lice hidratantnim sredstvom, kao i izbjegavati šminkanje što je više moguće kako biste izbjegli pojavu akni.

Nosite i zaštitni faktor. Iako maski prekriva veliki dio lica ona vas ne štiti od štetnog UV zračenja pa je zato jako važno nanositi kremu sa zaštitinim faktorom na lice, ali i druge izložene dijelove kože prije izlaska iz kuće.
zdravija.com

JOURNAL DE LUXE... AUTENTIČAN. PROVOKATIVAN. PRIČA ZA SEBE!