Greške koje smanjuju efikasnost treninga


workout-training-gym-gym_toolswight_loss-workout_plan-workout_begginers-training_plan-diet

Osim ako niste strastveni kada je reč o treninzima, rekreaciji ili sportu, trud koji ulažete u održavanje zdravog i oblikovanog tela mnogo je veći ulog. Međutim, ako pravite neku od ovih 7 najčešćih grešaka, efikasnost svog uloženog truda se umanjuje. Obratite pažnju.

1. Pre odlaska na trening ne dajete svom organizmu potrebnu količinu goriva.
Već je poznato da ono što pojedete pre treninga može da vam pomogne dajući vam dodatnu energiju za fizički napor? Međutim, jeste li znali da određene namirnice mogu zapravo učiniti vaš trening manje efikasnim? Masna hrana poput orašastih plodova i avokada zahteva dugo vremena za varenje, tako da ako vežbate ubrzo nakon što ih pojedete, nateraćete svoje telo da se takmiči sa sobom za snabdevanje krvlju. Ovo može rezultirati smanjenim performansama i grčevima mišića koji otežavaju ili stavljaju tačku na vaš trening.

2. Vaš plan kardio treninga vas opstruiše.
Kardio poboljšava zdravlje srca, sagoreva kalorije i za mnoge može biti efikasan način da se opuste i zagreju, ali nemaju svi kardio treninzi isti efekat. Dugo zadržavanje na traci ili biciklu zapravo može da potroši mišićnu masu, što vremenom usporava metabolizam i otežava sagorevanje masti i gubitak kilograma. S druge strane, trening izdržljivosti, takođe, podstiče telo da skladišti hranu kao masnoću kako bi se osiguralo da imate dovoljno rezervnog goriva za sve dodatne kilometre.

Vežbači koji kombinuju kardio sa programima treninga visokog intenziteta i celokupnog tela gube više nego dvostruko masti od onih koji slede kardio plan umerenog intenziteta, kažu istraživači koledža Skidmore. Smanjite trajanje kardio vežbanja na 30 do 45 minuta i unacujte intervale sa 60-sekundi sprinta, na svaka 2-3 minuta i pojačaćete intenzitet svog treninga.

3. Odmarate se na pogrešan način.
Verovali ili ne, oporavak i odmor jednako su važni koliko i trening. Kada sebi ne date dovoljno vremena za opuštanje između serija znoja, telo počinje da izbacuje kortizol, hormon stresa koji pojačava skladištenje masti i apetit – ubilačka kombinacija za sve koji žele da smršaju i sagore masti. To ne znači da morate uzimati dva dana odmora za svaki dan kada idete u teretanu, ali trebalo bi da menjate vežbe, tako da ne radite iste mišiće uzastopno. Fer bi bilo da, na primer, jedan dan radite gornji deo tela, a drugi dan donji deo tela, ili da recimo naizmenično radite lakše treninge i treninge za celo telo sa opterećenjem.

4. Ne znojite se dovoljno.
Iako je istina da je i loš trening bolji od toga da nema trennga uopšte, to važi samo kada nekim vežbama fali intenziteta, a ne celokupnom treningu. Ako želite da s epromene primete – onda morate da izazovete svoje mišiće. Dizanje opterećenja je najbolji način da ubrzate metabolizam, održite dugoročan rast mišića i ostanete mršavi. Ako radite više od deset ponavljanja s lakoćom, vaša težina verovatno nije dovoljna, pa u skladu sa tim menjajte broj ponavljanja i dosledno tome povećavajte težinu. To isto važi i kada radite kardio – jednostavnim povećavanjem brzine i otpora.

5. Stalno radite iste vežbe.
Ako mesecima radite iste vežbe, teško da ćete napredovati. U početku ste tim istim vežbama skinuli nekoliko kilograma, ali ako samo nastavite da ponavljate ono što ste već savladali nastupiće zastoj u napredovanju. Ako želite da vaga ide u vašu korist, morate da menjate svoje vežbe i radite vežbe u kojima niste naročito dobri – jer su upravo one onaj neophodni “izazov”. Poigravajte se intenzitetom treninga ili njegovim trajanjem. Na primer, ako je joga jedino što ste radili prethodnih meseci, probajte da odete na trening kik-boksa i slično.

6. Nakon treninga unosite previše proteina.
Poznato vam je da je unos proteina nakon treninga poželjan jer utiče na oporavak i rast vaših mišića. Međutim ako se rukovodite mišljenjem da “što više pojedete, to bolje”, trebalo bi da znate da to i nije tako tačno. Smatra se da je za žene optimalno da unose oko 12g proteina, u roku od pola sata od treninga. Ukoliko uzimate više proteina nego što vam je potrebno, taj višak će se taložiti u vidu masti, a ostatak aminokiselina će se jednostavn izlučiti iz organizma.

7. Ne znojite se dovoljno često.
Odlazak u teretanu jednom do dva puta nedeljno sigurno će poboljšati vaše raspoloženje i zdravlje srca, ali ako je vaš cilj da smršate ili smanjite porcenat masti, onda bi trebalo da se pridržavate ustaljenog rasporeda treniranja. Predlažemo vam da na početku nedelje sebi zadate ciljeve, u skladu sa realnim očekivanjima. Pridržavajte ih se kao i bilo kog važnog sastanka, a po ispunjenju, možete i da ohrabrite sebe nagradom – parom novih patika, manikirom i sl.
pressserbia.com

JOURNAL DE LUXE... AUTENTIČAN. PROVOKATIVAN. PRIČA ZA SEBE!