7 mitova o jogi


yoga-yoga_pozes-workout-workout_at_home-training-fit-healthy_life-women-skin_care-weight_loss

Opšte je poznato  da praktikovanje joge ima pozitivne efekte po zdravlje ljudi. Osim što dokazano jača celokupni imunitet, zahvaljujući jogi će vam se sniziti krvni pritisak, ali i smanjiti nivo stresa.
Ipak, i u vezi s jogom postoji nekoliko tzv. mitova u koje smo skloni da poverujemo, a ne bi trebalo.

Za praktikovanje joge morate da budete fleksibilni
Prilikom donošenja odluke da se počinete baviti jogom apsolutno nije nužno da budete fleksibilni i “rastegljivi” jer vam upravo joga pomaže da to postanete. Iako će vam se neki potezi činiti nemogućim, nemojte odustajati. Upravo vam joga pomaže da postignete željene rezultate.

Predviđena je samo za žene
Netačno. Pol ne igra bitnu ulogu kada je u pitanju bavljenje fizičkom aktivnošću, pa samim time i jogom. Čak su se kroz istoriju među vodećim učiteljima joge isticali upravo muškarci, a ako gledamo na zdravstvene benefite koje ostvarujemo njenim praktikovanjem, mir, spokoj, ali i fleksibilnost su nam potrebni svima, bez obzira na pol.

Praktikuju je mršavije osobe
Još jedna neistina. Vitke osobe nisu jedine koje je praktikuju, iako je moguće da nam zgodni modeli s društvenih mreža unesu sumnju i stvore komplekse, Ipak, ne dajte se obeshrabriti.

U pitanju je religija
Joga sama po sebi nije nikakva vrsta religije. Mantre i određene pesme definitivno imaju indijske korene, no one nisu ključne prilikom praktikovanja. Svakako možete praktikovati jogu i bez pevanja.

Njeno izvođenje je prejednostavno
Kombinovaćete, svakako, i jednostavnije, ali i komplikovanije poze. Neke poze i poteze ćete vrlo brzo savladati, dok će vam za savladavanje pojedinih biti potrebna i višemesečna vežba. No, poenta je da je praktikujete svaki dan, bez odustajanja.

Tajna je u istezanju
To će reći samo osobe koje nikada s jogom nisu imale dodira. Iako ponekad deluje da je u pitanju samo i isključivo istezanje, to je apsolutna neistina. Vežbanje joge podrazumeva puno više od jačanja i istezanja mišića.

Ne preporučuje se ženama za vreme trudnoće ili menstrualnog ciklusa
Iako mnogi stručnjaci smatraju da bi praktikovanje joge u navedenim situacijama moglo biti bolno iskustvo za žene, to ipak, tvrdi se, nije istina. Čak naprotiv.
pressserbia.com

JOURNAL DE LUXE... AUTENTIČAN. PROVOKATIVAN. PRIČA ZA SEBE!