Tamna čokolada diže raspoloženje


tamna-čokolada-dobro-raspoloženje-kakao-crna-čokolada
Crnom čokoladom protiv crnih misli. Još je bolja vijest da djeluje svaka čokolada, ali ona s više kakaa ima jači učinak.

Britansko-kanadsko istraživanje otkrilo je da tamna čokolada može ublažiti simptome depresije, piše Independent.

U studiji koju su zajedno proveli Institut za epidemiologiju i zdravstvenu skrb pri Sveučilištu u Londonu te Sveučilište Calgary sudjelovalo je 13,626 odraslih osoba. Pokazalo se da su njih 25 posto koji su jeli čokoladu (neovisno o vrsti) imali manji rizik da iskuse simptome depresije od onih koji čokoladu nisu jeli.

"Ova studija ukazuje na to da konzumacija čokolade, a posebice tamne čokolade, može biti povezana s manjim rizikom za razvoj simptoma depresije", izjavila je za Independent voditeljica studije dr. Sarah Jackson.

Iduće istraživanje fokusirat će se na pronalaženje uzročno-posljedične veze između čokolade i ublažavanja depresije.

Znanstvenici su uzeli u obzir visinu, težinu, bračni status, porijeklo, obrazovanje, dohodak, tjelesnu aktivnost, pušenje i kronične zdravstvene probleme ispitanika kako bi dobili što jasnije rezultate. Vjeruje se da čokolada dobro djeluje na raspoloženje zbog svojih sastojaka.

U čokoladi je pronađen psihoaktivni sastojak koji ima sličan utjecaj na mozak kao i kanabinoid iz marihuane, odnosno potiče osjećaj euforije.

Čokolada sadrži i feniletilamin koji potiče lučenje dopamina, a osim toga obiluje i jakim antioksidansima kao što je flavonoid koji ublažava upale u organizmu i time prevenira bolesti, kako fizičke tako i psihičke.  

No, sastojci u čokoladi ipak ne mogu djelovati sami. Znanstvenici naglašavaju kako će čokolada imati pozitivan utjecaj na raspoloženje jedino ako je jedemo s užitkom, što znači da nisu sastojci jedini koji utječu na naš organizam, već veliku ulogu ima i naš stav.
metro-portal.hr/

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...