Stručnjaci savjetuju... Ovog ljeta uživajte u lijepoj koži - bez bora, strija i celulita!


celulit-bore-strije-dermatologija-ljeto-zdrava_ishrana-lijepa-koža
Vrijeme je za kratke haljinice, sandale i kupaće kostime. I sve bi bilo savršeno da na površinu ne isplivaju vidljivi problemi poput celulita, tanke kose i osjetljive kože. Bez panike – donosimo savjete kako ostati nasmijan i samouvjeren tijekom cijelog ljeta!

Celulit
Budimo iskreni, celulit je jedan od najčešćih benignih problema svake žene, a smatra se kako „napada“ njih 90 posto. Na žalost, jednom kad ga dobijete, jako ga se teško riješiti. Takozvana “narančina kora” može nastati na bilo kojem dijelu tijela, a najčešće zahvaća stražnjicu, bedra i područje trbuha. Postoje razne kreme koje možete koristiti, a i profesionalni tretmani koji će pomoći

"Kod dermatologa ćete dobiti i savjete o mogućnostima osobnog utjecaja na uzroke celulita, poput naputaka o prehrani, zdravom načinu života, vježbanju i sl. jer u borbi s celulitom treba imati razrađenu cjelovitu strategiju", objasnila je dr. sc. Ivana Nola, spec. dermatovenerologije.

Izbjegavajte neuravnoteženu prehranu (jedite puno voća i povrća i namirnica koje sadrže omega-3 masne kiseline, konzumirajte puno vode, posvetite se tjelesnoj aktivnosti i dovoljno spavajte!

Problematična koža
Jednostavno je – tko jede zdravu hranu, sigurno uživa u blistavoj i zdravoj koži. Još su prije stotinjak godina znanstvenici povezali zdravlje probave sa zdravljem kože, a novija istraživanja samo to potvrđuju. Stres i upalni procesi u crijevima mogu poremetiti funkciju zaštite vanjskog sloja kože. Dobra je vijest da namirnice koje sadrže probiotike poput kefira čuvaju zdravlje probave pa i kože. Možete pojačati djelovanje tako da ih konzumirate, ali i nanosite na kožu.

"Za zdravlje kože izbjegavam rafinirane šećere koji akceleriraju procese starenja kože. Pijem vodu s iscijeđenim limunom, bez šećera. Jedem lagano, u manjim količinama, kuhano ili pareno, izbjegavam večeru – i slatko. Držim se tog principa već godinama i odlično funkcionira. Za lijepu kožu bitan je i kvalitetan san. Nedostatak sna vidim i na svojoj koži i tada nijedan tretman ne pomaže", savjet je to dr. sc. Jelena Meštrović Štefekov, spec. dermatovenerologije.

Bore
Starenje nije zabavan proces, ali je činjenica. Ipak, možemo učiniti puno toga kako bismo kožu što dulje očuvali mladolikom. Znanstvenici su sve svjesniji činjenice da su pravilna prehrana i ljepota i zdravlje kože usko povezani. Ono što dokazano jest da je mediteranska prehrana jako dobar izbor (maslinovo ulje, orašasti plodovi, svježe namirnice). Na nedavnoj konferencije liječnik Aleksandar Krunić, profesor dermatovenerologije na Northwestern Universityja u Chicagu, objasnio je kako aktivni sastojci iz jabuke i gardenije imaju višestruki učinak na kožu sa znakovima prijevremenog starenja, od kojih se ističu: aktivacija matičnih stanica i fibroblasta, stimulacija sinteze kolagena, poboljšana hidratacija, antipigmentna i antioksidativna svojstva te dodao.

No pušači, kad zapale cigaretu, usporavaju ili čak ponište djelovanje i najboljih proizvoda. Za mladolikost morate piti i puno tekućine te dovoljno spavati.

Strije
Ovo je još jedan benigni problem koji opterećuje mnoge žene kada dođe vrijeme za kratke haljinice i skidanje na plaži. Uzrokovane su rastezanjem kože, posljedica debljanja ili trudnoće, ali naravno i genetike, pa se često pojave kod vrlo mladih djevojaka. Na žalost, kod pojave strija najvažnija je preventiva pa je potrebno paziti na prehranu i koristiti jake kreme ili ulja na područjima tijela gdje se najčešće javljaju.

"Da biste se riješili strija, morate biti izuzetno uporni i disciplinirani, posebno ako koristite samo kućne tretmane kremama. Važno je kreme nanositi dva puta dnevno na zahvaćena mjesta. U pubertetu kupite svojim djevojčicama kvalitetan losion s vitaminom C i naglasite joj da ga koristi dva puta dnevno i da namaže cijelo tijelo. Nekonvencionalni izvori informacija preporučuju masažu primjenom bademova, maslinova ulja i slično te primjenu preparata koji sadržavaju ekstrakte bora, brijesta, pšenične trave i eukaliptusa", objasnila je dr. med. Jolanda Kanižaj-Rajković, spec. dermatovenerologije, te dodala kako dobro hidratizirana koža rezultira detoksikacijom pora i vraćanjem elastičnosti uz rjeđu pojavu strija. 
Nakupljanje vode u organizmu
Pretjerani unos soli, šećera i masti mogu pridonijeti zadržavanju vode u organizmu, čemu dodatno pogoduje nedovoljni unos vitamina B kompleksa i proteina. Brza hrana i jela koja su jako zasoljena djeluju tako da tijelo počne zadržavati vodu, a mi se osjećamo nadutima u području trbuha i u ekstremitetima.

Također, kronične bolesti poput bolesti bubrega, pluća ili artritisa mogu uzrokovati zadržavanje vode.

Diuretici pomažu u izbacivanju vode i toksina iz organizma putem urinarnog trakta. Priroda nas je podarila određenim namirnicama koje možemo koristiti u ovu svrhu, a dijelimo ih na prirodne diuretike, namirnice bogate kalijem i biljke s velikim udjelom vode.

Tanka kosa
Jedan od glavnih razloga ove pojave jest niska razine željeza u krvi i konzumiranje namirnica koje nemaju veliku nutritivnu vrijednost. Kada ne jedemo raznovrsnu i pravu hranu, naša će nam kosa to prva pokazati!

"Anemija je najčešći uzrok pojačanog ispadanja vlasi i prorjeđivanja vlasišta, stoga je jako važno da uzimate preparata željeza, zajedno s vitaminom C, koji povećava njegovu resorpciju. Ako imate neredovite menstruacije, akne, policistične jajnike – problemi u vlasištu mogu biti povezani s povećanim razinama androgena – muških spolnih hormona. Također treba kontrolirati rad štitnjače", pojasnila je dr. sc. Jelena Meštrović Štefekov, spec. dermatovenerologije.
ordinacija.vecernji.hr

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...