Nekoliko pravila kojih se ljeti trebate pridržavati kako biste imali zdrav i blistav ten



BLISTAV-TEN-KOŽA-LICA-LJETO-ODGOVARAJUĆI-PREPARATI-PRAVILNA-ISHRANA-NJEGA-ZDRAVA-KOŽA
Svake godine ljeta imaju danak na kožu lica. Vrućina i zagađenje uklanjaju prirodni sjaj kože i izazivaju mnoga oštećenja. Zbog toga su pravila u njezi lica ljeti vrlo važna

Uz dobru pripremu i njegu lica ljeti možemo imati zdrav i blistav ten. Zbog drugačijih uslova u vrućim danima i njega kože lica treba biti drugačija nego inače. Potrebno je uključiti sve promjene, od čišćenja lica, nanošenja make-upa, pa sve do prehrane i unosa tekućine u organizam.

Pretjerano izlaganje suncu nosi potencijalne rizike za zdravlje i ljepotu kože lica. Prerano pojavljivanje bora, isušivanje kože i sunčeve pjege, vrlo su česte pojave ako se ne pridržavate osnovnih pravila njege lica. Poštivanjem ovih pravila možete zaštititi svoje lice i imati blistav i lijep ten.

Donosimo nekoliko pravila kojih biste se trebali pridržavati kako biste imali zdravu, njegovanu kožu i blistav ten.

Hidratizirajte kožu više nego inače

Hidratacija je prvi savjet u bilo kojem vodiču za zdravlje kože. Voda pomaže našem krvotoku da razmjenjuje kisik i hranjive tvari do stanica kože, te omogućuje bubrezima da izluče toksine iz organizma. Pijenje zdrave količine vode pomaže zdravlju vašeg najvećeg organa, kože.

Hranite kožu iznutra

Vrlo je važno da vaša koža sjaji, ne samo izvana, nego i iznutra. Dodavanjem mnogo voća i povrća ishrani, pomoći će koži da sjaji. Povećajte unos limuna, papaje, krastavca, lubenice, naranče, kako biste pojačali vitamin C. Unos hrane bogate antioksidansima pomaže u zaštiti kože od UV zračenja i pigmentacije kože. Također, banana, grožđe i jagode imaju sjajan uticaj na vašu kožu. Što se povrća tiče, konzumacija špinata i kelja, paradajza i brokula vašoj koži će pružiti antioksidanse i likopen za zdrav sjaj kože.

Stvorite svakodnevnu rutinu njege kože

Stvaranje dnevne i noćne rutine njege, najvažnije je za postizanje i održavanje sjajne kože. Jednostavni koraci za to bili bi: svakodnevno čišćenje, redovan piling i toniranje, te upotreba lakših krema. Pilingom odstranjujete mrtve stanice kože i omogućujete normalno disanje stanica. U ljetnim danima naša se koža više znoji i lakše se nakupljaju nečistoće na licu, s toga su redovno čišćenje i piling vrlo važni. Kvalitetan tonik pomoći će u zatvaranju pora koje se ljeti više šire zbog vlage i vrućine. Lagane kreme također su pravilo za njegu lica ljeti. Izaberite one kreme lakših tekstura koje neće dodatno mastiti vašu kožu.

Zaštitite lice kvalitetnom zaštitnom kremom

Nikad ne izlazite iz kuće bez nanošenje zaštitne kreme. Ovo je zlatno pravilo. Sunce daje koži potreban vitamin D, ali duži boravak napolju bez zaštitne kreme uopšte nije preporučljivo za vašu kožu koja ne može podnijeti štetne UV zrake. Nakon povratka kući obavezno očistite lice od ove kreme, jer ona također može začepiti pore zbog nakupljene prašine i prljavštine koje se nalijepe za nju tokom boravka vani.

Koristite manje šminke i prilagodite je

Ljeti je potrebno nanositi minimalne količine šminke kako bi se omogućilo koži da diše. Puder zamijenite toniranom kremom, a teške ruževe za usne balzamima u boji. Olovka za oči trebala bi biti organska, kao i maskara. Teška šminka, naročito u većoj količini može uslijed znojenja začepiti pore i iritirati kožu. Najbolje bi bilo izbjegavati šminku ljeti, ali ako već ne možete bez nje, potrudite se da ona bude lakša i u manjoj količini.

Lagana večera

Jesti lagano i zdravo, mantra je za zdravu i blistavu kožu, naročito ljeti. Obroci koje konzumirate u večernjim satima trebaju biti lagani i zdravi. Jedite najmanje dva sata prije spavanja.

Pored svega navedenog možete koristiti i razne prirodne namirnice kako biste još više pomogli vašoj koži u ljetnim danima. Paradajz, na primjer, može pomoći da imate svjetliju i glatku kožu. Kriškom paradajza prelazite po licu, sve dok ono ne upije sav sok i ostavite da se osuši. Limun i gel aloa vere pomoći će vam da dobijete čišći i svjetliji ten, a kockice leda mogu učiniti čuda za vašu kožu. Led posvjetljuje mrlje na licu i omogućava koži da sjaji.
soeursmagazine.com

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...