ČIŠĆENJE DOMA: Šta uraditi na početku mjeseca da imamo manje obaveza poslije?


uredi_dom-organizacija-čišćenje_doma
Mjesečni popis za čišćenje doma može vam uštedjeti vrijeme. Jednom mjesečno odvojite vrijeme za ove zadatke čišćenja kako bi vaš dom izgledao uredno tokom mjeseca, a vi imali manje obaveza

Neka mjesta u kući nije potrebno čistiti često, dovoljno ih je očistiti početkom mjeseca i vaš dom će izgledati uredno i sređeno. To će nam smanjiti obaveze oko održavanja čistoće i lakše ćemo se posvetiti mjestima koja ionako svakodnevno moramo održavati čistima.

Evo šta u domu trebate čistiti jednom mjesečno.

# Kuhinjski ormarići i pločice

Prašina i masti od kuhanja vremenom se nakupljaju na kuhinjskim ormarićima i pločicama. Svakog mjeseca detaljno očistite površine i unutrašnjost ormarića, operite pločice i ujedno organizujte svoje namirnice.

# Tapicirani namještaj

Jednom mjesečno očistite, usisajte i osvježite tapiciran namještaj u domu. Detaljno usišite i očistite madrace i garniture za sjedenje. Idealno bi bilo kada biste to radili čistačem na paru koji će ukloniti sve bakterije i grinje s namještaja i osvježiti ga.

# Čišćenje prozora

Jednom mjesečno detaljno očistite prozore u domu. Posvetite se prozorskim okvirima u kojima se nakuplja najviše prljavštine. U toku mjeseca lako ćete ponovo prebrisati sama stakla, ako se isprljaju.

# Čišćenje ogledala u domu

Odvojite vrijeme da očistite i uglancate sva ogledala u vašem domu. U toku mjeseca vam neće biti problem preći krpom po ogledalu koje najčešće koristite. Ostala ogledala bit će čista tokom cijelog mjeseca.

# Čišćenje kante za otpatke i prostora u kojem se smeće drži

Jednom mjesečno detaljno operite prostor u kojem se kanta za smeće nalazi, kao i samu kantu. Iako redovno izbacujemo smeće, neugodni mirisi se zadržavaju, a bakterije razmožavaju. Detaljno sve očistite i dezinfikujte i to ponovite i naredni mjesec.

# Očistite sjenila na lampama i usišite zavjese i zastore

Na sjenilima se vremenom nakuplja dosta prašine, kao i na zavjesama i zastorima. Jednom mjesečno operite sjenila na lampama, a zavjese i zastore detaljno usišite. Zavjese možete i oprati i tako osvježiti cijeli prostor. Ako nisu mnogo prljave, samo usisavanje prašine s njih, oslobodit će prostor od prašine koju svakodnevno udišemo s njih. Ovo je posebno bitno ako neko od ukućana ima alergiju na kućnu prašinu.

# Čišćenje štednjaka i mikrovalnih pećnica

Vremenom vaš štednjak i mikrovalna pećnica mogu nakupiti toliko tvrdokornih masnoća da ih je poslije vrlo teško očistiti. S toga ih je potrebno jednom mjesečno detaljno očistiti i biti mirni tokom narednog mjeseca, znajući da kuhamo i grijemo na čistim površinama.

# Čišćenje hladnjaka

Vrlo je važno detaljno očistiti hladnjak, posebno iznutra, kako bismo spriječili razvoj bakterija i širenje neugodnih mirisa na namirnice koje držimo u njemu. To je i idealno vrijeme da pregledate sve namirnice i organizujete ih unutar hladnjaka.

# Čišćenje filtera u uređajima

Dobro je zamijeniti ili očistiti filtere na sistemima za grijanje i hlađenje, te filter unutar usisivača. Redovno čišćenje filtera optimizira učinkovit rad uređaja i smanjuje samu potrošnju električne energije. 
soeursmagazine.com

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...