7 načina za opuštanje ovog vikenda


vikend-odmor-stres-opuštanje-relaksacija
Dopuštanje sebi da se opustite i odvojite vrijeme za sebe od vitalnog je značaja za vas i očuvanje vašeg mentalnog zdravlja

U današnjem užurbanom životu, problemima, finansijskoj nesigurnosti i životnim stilom uopšte, teško je pronaći načine kako se opustiti i usporiti. Stres se može razvijati i povećavati, i ako ga ne obuzdamo i ne kontrolišemo, možemo imati ogromne posljedice, kako na fizičko, tako i na naše psihičko stanje. Uzimanje vremena za sebe i opuštanje, jedna je od najvažnijih stvari koje biste trebali redovno činiti u životu. Mnogi stres i napetost uzimaju olako, ali jednom kada se naruši vaš zdravlje, shvatit ćete da ništa nije važnije do vas samih i da jedino fizički, a naročito psihički zdravi možete pomoći sebi i ljudima do kojih vam je stalo.



U nastavku pročitajte kako se možete istinski i maksimalno opustiti ovaj vikend, napuniti pozitivnom energijom, obnoviti se, i mentalno i fizički, kako biste i dalje ostali produktivni i, što je najvažnije, zdravi.

Provedite vrijeme samo sa sobom
Jedan od najboljih načina da se opustite jeste da jedno vrijeme budete sami. Naravno, to je nekad lakše reći, nego učiniti, naročito ako ste roditelj mlađe djece. Međutim, morate shvatiti da ništa nije nemoguće i da će ta samoća pomoći ne samo vama, već i vašoj porodici. S toga se potrudite i osamite neko vrijeme. Ostavite djecu s drugim roditeljem, ili zamolite članove porodice i prijatelje da se to vrijeme brinu o njima. Uslugu ćete im svakako nekada vratiti. U vremenu samoće radite ono što vas opušta i smiruje, spavajte, čitajte, plešite, bilo šta. Važno je da je to vaše vrijeme.

Idite u šetnju
Bilo koja aktivnost vani, dobra je za opuštanje, a šetnja je jedna od najboljih. Iako je nekad olako shvatamo, šetnja može napraviti veliku razliku i zaista nam može pomoći da se opustimo. Šetajte sami ili u ugodnom društvu. Ne morate imati plan kuda ćete ići, jednostavno izađite i šetajte. Najidealnije bi bilo da možete otići u prirodu, ali i šetnja gradskim ulicama, parkovima ili uz rijeku itekako može pomoći u opuštanju. Ne razmišljajte o problemima, poslu, obavezama, prepustite se okolini i stopite se s njom. Uživajte u povjetarcu, cvrktu ptica, žuboru vode, u onim malim stvarima u kojima smo zaboravili uživati. Kada ste vani i krećete se, dotok svježeg zraka i kisika u vaš mozak, te ubrzaniji protok krvi, učinit će da se osjećate deset puta opuštenije i osvježenije.


Dišite i meditirajte
Usporavanje i pravilno disanje donosi vašem tijelu opuštanje. Onog trenutka kada duboko udahnete, mozak šalje tijelu da se opusti. To odmah usporava pojačan rad srca i snižava krvni pritisak. Također, smanjuje se i proizvodnja hormona stresa. Možda zvuči prejednostavno, jer mnogi misle da je disanje ionako naša osnovna funkcija, ali disanje sa svrhom pomaže da se osjećate mirnije. Isprobajte različite tehnike meditacije  i u tišini pročistite svoje misli.

Sklopite oči i maštajte
Maštanje može biti moćan alat koji će vam pomoći da se opustite u trenu. Vizualizirajte svoje omiljeno mjesto i sve ono što biste voljeli raditi, a vrijeme i mogućnosti vam to ne dopuštaju. Budite što precizniji. Ako volite plažu i more, zamislite plavetnilo vode, strukturu pijeska, mirise, zvukove i vas kakve god želite biti na tom mjestu. Zamislite da ne morate brinuti ni o čemu, da ste bezbrižni i da možete raditi sve što poželite. Zašto ne? Zašto u mašti ne biste posjetili sva egzotična mjesta i mogli raditi sve što poželite? Mašta nema granica, iskoristite to.

Bojite bojanku
Vjerovatno ćete pomisliti zašto bojanje, niste više dijete, ali ono može biti savršena aktivnost za opuštanje. Bojanje u zadatim linijama omogućuje našem umu da se usredotoči na tu aktivnost, ne na druge stvari. To vam odvlači pažnju od stresnog života i opušta vaš mozak. To je oblik umjetničke terapije. Sjetite se svog djetinjstva ili posmatrajte svoju djecu dok boje, mirna su, tiha i fokusirana na ono što rade.


Uživajte u svom hobiju
Aktivnost u kojoj zaista uživate, a nije obavezna, mnogo će vam pomoći u opuštanju. Bilo da volite kuhanje, čitanje, planinarenje, izradu unikatnih predmeta, sve su to načini da opustite tijelo i mozak. Za opuštanje ne morate biti neaktivni ili samo ležati i drijemati, ponekad su i aktivnosti većeg intenziteta odlične da se osjećate opušteno i osvježeno. Sve dok radite stvari u kojima istinski uživate, vaše cijelo tijelo će se opuštati.

Uronite u opuštajuću kupku
Svijeće, mirisi i ugodna atmosfera opustit će vas. Sama toplina vode prodire u mišiće i opušta ih. Pustite muziku koju volite, napunite kadu vodom, dodajte eterična ulja i upalite mirisne svijeće. Zatvorite vrata kupaonice, izolujte se od svega ostalog, lezite u opuštajuću kupku, sklopite oči i dopustite mišićima da se odmaraju,a mozak da napravi pauzu. Zaključajte se za probleme i stres, a širom otvorite vrata pozitivnoj energiji.
soeursmagazine.com

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...