4 zdrava i učinkovita načina za uspješno mršavljenjePripazi na šećer u krvi
Nutricionistica Simone Laubscher zna da je žudnja za slatkim posebno teška, a posebno je to bila za vrijeme karantene. „Ključ za borbu protiv ove žudnje je pažljivo održavanje uravnotežene razine šećera u krvi. Kada jedeš hranu ili piješ pića s visokim GI (glikemijskim indeksom), ona hrani loše bakterije u tvojim crijevima i stvara osjećaj žudnje za dodatkom količinom iste namirnice. Odabirom namirnica s nižim GI nalaziš se u sigurnoj zoni i osjećat ćeš se psihički i fizički jačom. "

Ali ne radi se tu samo o konzumiranju hrane s nižim GI. "Cilj je jesti 'čisto' većinu vremena (u redu je priuštiti si slasticu s vremena na vrijeme) kako bi smanjila nakupljanje loših bakterija. Laubscher preporučuje konzumiranje uglavnom biljne prehrane s divljom ribom te uzimanje orašastih plodova, sjemenki i avokada. Vlakna su također ključna, jer se kao prebiotik hrane dobrim bakterijama."

'Nahrani svoju vatru'
U Ayurvedi je tvoj manda agni, tj. probavna vatra, ono što ti pomaže da apsorbiraš hranjive tvari i pretvoriš ju u energiju, umjesto da ju 'čuvaš' u obliku masnih naslaga. Sahara Rose, stručnjakinja za prehranu kaže kako je „u Ayurvedi, povećanje kilograma povezano s viškom Kapha (Zemlja i Voda) dosha. Zbog toga se osjećaš teškom, letargičnom i kao da što god jela, unosiš tjelesnu masnoću.

Kako bi se vratila u ravnotežu, ona preporučuje konzumaciju gorkog povrća, posebno lisnatog zelenog povrća, poput zelenih salata, prokulica i šparoga. Također, Rose navodi da u svoju prehranu uključiš i više začina kako bi potaknula metabolizam, suzbila žudnju i uravnotežila šećer u krvi. Neki od začina koje preporučuje su kurkuma, đumbir, kumin, cimet i kardamom."

Razmisli o povremenom postu
 Osobna trenerica Amanda Tress za Poosh je navela kako je treniranje tijela da umjesto šećera za energiju sagorijeva masnoće odlična stvar. "Kad tvoje tijelo koristi šećer kao energiju, brže postaješ gladna, a tvoje tijelo zadržava masnoću. Međutim, kada tijelo sagorijeva masnoću, razina energije je konzistentnija i proći će duže vremena između tvojih obroka i osjećaja gladi što će zatim pomoći s gubljenjem kilograma."

Kako bi pomogla svojem tijelu da sagorijeva masti umjesto šećera, pokušaj strateški razmisliti o unosu svojih kalorija. „Obično savjetujem svojim klijentima da isprobaju povremeni post 16/8, što znači da jedeš sve obroke unutar 8-satnog prozora, a ostatak od 16 sati postiš. Najlakši način za to je preskočiti doručak i držati se zdravog ručka i večere. I dalje bi trebala unositi dovoljno kalorija da bi opskrbila svoje tijelo, ali ideja je da ograničavanje unosa kalorija na određene dijelove dana snižava inzulin, što omogućava tvojem tijelu da sagori tjelesnu masnoću umjesto šećera i na kraju da dođe do gubitka kilograma."

Probaj različite stilove vježbanja
Tress također ističe da "kada stalno radiš iste vježbe, tvoje se tijelo navikne na rutinu te to ometa napredak mršavljenja. Da bi spriječila rutinu, probaj različite stilove i načine vježbanja kako bi tvoji mišići dobili novu dozu dinamike."
miss7zdrava.24sata.hr

JOURNAL DE LUXE... AUTENTIČAN. PROVOKATIVAN. PRIČA ZA SEBE!