Umanjite vidljivost strija prirodnim putem



LIJECENJE-PRIRODNI_PREPARATI-STRIJE
Strije su neželjeni ožiljci na koži za koje želimo da nestanu. Nemoguće ih je potpuno ukloniti, ali je prirodnim putem moguće postići da budu što nevidljivije i svjetlije

Strije se pojavljuju na koži kada ona prebrzo promijeni oblik. I muškarci i žene mogu dobiti strije. Trudnoća i pubertet dva su najčešća razdoblja u životu kada se one mogu pojaviti na tijelu. Brzo debljanje, korištenje kortikosteroidnih lijekova, ili operacija povećanja grudi također mogu imati za posljedicu pojavu strija. Pojavljuju se po cijelom tijelu, a najčešća područja su trbuh, bedra i prsa.

Kolagen je najzastupljeniji protein u ljudskom tijelu i nalazi se u koži, mišićima, tetivama i kostima. On je zaslužan za blistav i gladak izgled kože. Pomalo je nalik elastinu i ako ga istegnete preko njegovih granica, dobit ćete frakture kolagena unutar vezivnog tkiva. Tada se na koži pojavljuju paralelne pruge ili linije koje su duge i tanke, a razlikuju se po boji i teksturi od normalne kože. Ako imate puno kolagena u koži, manja je vjerovatnoća da ćete dobiti strije.

Najbolji i najučinkovitiji tretman za strije je svakako prevencija. Održavanjem kože hidriranom može pomoći u održavanju elastina koji vašoj koži treba, kako se ne bi pojavili ožiljci usljed promjena na koži. Čak i bez liječenja, sve strije će vremenom izblijediti, ali za to su nekad potrebne godine.

Na svu sreću postoji mnogo prirodnih načina putem kojih možete smanjiti vidljivost vaših strija.

# Maslinovo ulje

Maslinovo ulje može smanjiti vidljivost strija. Njegovim masiranjem koža održava vlažnost, što smanjuje šanse za nastanak strija. Puno antioksidanata, te vitamina A, D i E, maslinovo ulje poboljšava različite probleme na koži, uključujući i strije. Mlako ekstra djevičansko maslinovo ulje potrebno je umasirati u područja zahvaćena strijama i ostaviti ga da djeluje pola sata, kako bi koža apsorbirala sve korisne sastojke iz ulja. Masaža će poboljšati cirkulaciju krvi i pomoći u smanjenju strija na koži.

Možete napraviti i prirodni melem za strije od maslinovog ulja, a za to će vam trebati sljedeći sastojci:

¼ šolje gela od aloje vere
½ šolje maslinovog ulja
2 kapsule vitamina A
4 kapsule vitamina E
Malo ulja od lavande
Sadržaj kapsula i ostale sastojke trebate dobro pomiješati u blenderu i dobijeni melem sipati u staklenku, te čuvati u frižideru da se stegne. Ovaj melem koristite 2 put dnevno na kritičnim mjestima zahvaćenim strijama. Laganom masažom utrljavajte melem po tijelu.

# Aloa vera

Aloa vera je poznata kao prirodni iscjelitelj kože. Njeni antioksidanti obnavljaju stanice kože, a također je bogata kolagenom, što kožu čini elastičnijom i mekšom. Kožu masirajte gelom od aloje vere, ostavite 10 – 15 minuta i isperite toplom vodom.

Kod kuće možete sami napraviti melem od aloje vere, a evo šta vam je sve potrebno:

1/3 šolje čistog aloja vera gela
½ šolje organskog kokosovog ulja
Esencijalno ulje po izboru zbog mirisa
Dobro izmiješajte sve sastojke dok ne dobijete čvrst melem svijetle boje. Prebacite ga u staklenku i čuvajte na sobnoj temperaturi. Nanesite ga na čistu kožu, najbolje odmah nakon tuširanja i nježno ga umasirajte na područja sa strijama.

# Sok od krompira

Krompirov sok sadrži vitamine i minerale koji jačaju rast i obnovu ćelija kože. Sve što trebate je izrezati krompir na deblje šnite i sa njima nježno utrljavati sok na mjestima zahvaćenih strijama. Pustite da se sok od krompira osuši na koži, a potom ga isperite mlakom vodom.

# Limunov sok

Još jedan jednostavan način za umanjivanje strija je korištenje limunovog soka. Vitamin C koji se nalazi u limunu, potiče razvoj kolagena i čini kožu elastičnijom. Djelotvoran je zato što izbjeljuje kožu i čini tamne strije manje vidljivima. Nanesite sok od limuna na željeno mjesto, ostavite 10 minuta da djeluje, a potom isperite toplom vodom.

# Ricinusovo ulje

Bogato ricinoleinskom kiselinom, ovo ulje pomaže u liječenju strija. Djeluje kao snažno hidratantno sredstvo na kožu. Umasirajte ricinusovo ulje u kožu, prekrijte folijom i ostavite da djeluje 20 do 30 minuta. Za bolji učinak, prekriveno područje zagrijte pomoću boce sa toplom vodom ili termoforom. Ponavljajte postupak svaki dan tokom 7 dana i primijetit ćete rezultate.

# Kokosovo ulje

Bogato je laurinskom kiselinom koja pomaže u obnavljanju kože. Ovo ulje najbolje djeluje na crvenim strijama. Laganim kružnim pokretima umasirajte kokosovo ulje na područja sa strijama, 2 do 3 minute, sve dok koža ne upije ulje. Ponavljajte postupak svaki dan dok ne dobijete željene rezultate.

# Piling od šećera

Dokazano je da nježni piling smanjuje vidljivost strija. Pomiješajte kašiku šećera s malo bademovog mlijeka i nekoliko kapi limunovog soka. Nježno utrljajte smjesu na kožu najmanje 10 minuta svaki dan prije tuširanja. Nakon mjesec dana vaše strije će postati svjetlije.

# Prirodni melem za strije

Odličan je za sve tipove kože, prijatan je i nježan i može se koristiti tokom trudnoće. Napravite ga od sljedećih sastojaka:

¼ šoljice shea maslaca
¼ šoljice kokosovog ulja
3 kašike ulja kajsije ili bademovog ulja
1 kašičica cvijeta nevena (nije obavezno)
¼ čajne kašičice sušenog korijena đumbira
Sve sastojke, osim shea maslaca i kokosovog ulja, stavite u staklenku i zagrijte je prethodno stavljenu u lonac s vodom. Držite je na srednje niskoj temperaturi oko 30 minuta, kako bi se dobila sva svojstva ljekovitog bilja. Zatim procijedite kroz cjedilo da uklonite ostatke bilja. Vratite u staklenku, dodajte shea maslac i kokosovo ulja i miješajte dok se ne rastope. Izvadite staklenku iz vode i po želji dodajte neko esencijalno ulje po vašem izboru. Kada se ohladi, melem je spreman za korištenje.
soeursmagazine.com

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...