Crna ruža raste samo na jednom mjestu na svijetu


Turske Halfeti ruže izgledaju kao i svake druge, međutim njihova tamna boja čini ih neobičnim, a zbog ograničenog prostora na kom uspijevaju postale su ugrožena vrsta.

Ove neobične ruže uspijevaju samo u selu Halfeti, po kom su i dobile naziv. Tajna njihove crne boje leži u jedinstvenom sastavu zemljišta karakterističnom za region u kom se selo nalazi, kao i pH nivoi podzemnih voda koje nadiru iz rijeke Eufrat koja protiče u okolini sela. Halfeti ruže cvetaju u proljeće i tada bivaju izrazito tamno crvene boje, međutim na ljeto one još više potamne. Iako je ovo cveće zapravo tamno crveno, ljeti potamni do te mjere da su u svijetu poznate kao crne ruže.


Originalne fotografije ovog cvijeća rijetke su na Internetu, pa ćete umjesto njih naći gomilu obrađenih fotografija izrazito crnih ruža. Razlog tome je vjerovatno želja da se ovaj cvijet predstavi kao atrakcija i privuku turisti, međutim, boja ovih ruža nije izrazito crne boje kao što pokušava da se predstavi.


cazin.net

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...