Saveti za negu masne kože


NEGA_LICA-ČIŠĆENJE_LICA-MASNA_KOŽA-BEAUTY_SAVETI
Trajni i neuništivi sjaj na obrazima, crne tačkice na nosu - sve su to znakovi da imate „masni tip“ kože. Sebum se proizvodi previše aktivno i postepeno se meša sa mrtvim ćelijama, stvarajući ne baš sjajnu sliku na licu.

1. Ne čistite kožu previše aktivno
Možda zvuči sumnjivo, jer nam se obično sugeriše da je „čišćenje“ osnovna procedura. Ipak, u slučaju masne kože, dodatni napori su beskorisni: mogu dovesti do kršenja zaštitne barijere i kritične neravnoteže. Štaviše, previše faza čišćenja uz pomoć mnogih aktivnih sredstava prepun je činjenice da će koža biti presušena, a to samo aktivira kompenzacijske procese i pojačava proizvodnju sebuma. Zato odaberite najpogodnija sredstva za čišćenje i ne trljajte lice previše jako.

2. Pazite šta jedete
Nije tajna da nam pomfrit i druga hrana sa visokim sadržajem masti izaziva osećaj krivice, ali mlečni proizvodi nisu ništa manje krivi jer doprinose vrlo specifičnim problemima - začepljivanju pora. To se dešava zato što "mleko" (čak i ako je najčešće organsko) sadrži prirodne hormone. Pored toga, rafinirana žitarica (beli hleb, pirinač ...) su ozbiljan izvor šećera, što uveliko povećava vaš glikemijski indeks.

3. Ne zaboravite na svoje hormone
Ponekad treba samo da prihvatite situaciju i shvatite da sada postoji period koji se zove „moramo živeti sa masnom kožom“. Mesečni hormonalni ciklus koji se menja svake nedelje, u jednom trenutku jednostavno povećava proizvodnju sebuma. Dakle, ako se sličan problem pojavi, nemojte paničiti. Dovoljno je koristiti matirajuće kreme i napuniti lice matirajućim maramicama.

4. Kozmetika koja će vam pomoći
Svi dermatolozi kažu isto: pažljivo pročitajte etikete. Bez obzira na to, zaista morate da pogledate sastav svoje kreme ili seruma. Glavno pravilo - ne preopterećivati kožu. Izbegavajte zasićene teksture koje sprečavaju vašu kožu da diše. Kada kupujete lek, setite se jednostavnog zlatnog pravila - potrebni su vam proizvodi obeleženi bez ulja, koji se gotovo neće osetiti na koži. Takođe potražite antiseptičke i protivupalne komponente, salicilnu kiselinu, kofein, cink u formulama.
cosmopolitan.rs

Vaša destinacija za najnovije modne trendove, horoskop, ukusne recepte, zdraviji i ljepši život i još mnogo toga jer #MItoTAKO