Nakon što ovo pročitaš, vjerojatno nikad više nećeš bacati ljuske od jaja u smeće


Jesi li znala da se ljuske od jaja sastoje od čak 90 posto kalcija? Ne postoji ni jedna druga namirnica koja sadrži toliko kalcija. Ljudsko tijelo treba puno kalcija – za kosti, zube, ali i živce i mišiće. Naravno, nije baš ugodno pronaći ljusku od jaja u večeri, ali jesi li znala da su te ljuske zapravo korisne na više načina? Nećemo ih baš grickati, ali postoje razne drugi načini na koje ih možemo upotrijebiti.

Ljuske od jaja
Postoji puno diskusija jesu li jaja doista toliko zdrava za nas koliko se tvrdi. Što se tiče ljuske od jaja – one su sigurno zdrave. Američki „National Institute of Health“ napravio je brojna istraživanja o prahu od mljevenih ljuski jaja. Rezultat: prašak od ljuski jaja može ljudsko tijelo jako dobro prihvatiti te ima brojna pozitivna djelovanja. Pošto ljuske od jaja sadrže puno kalcija, jačaju naše kosti te proizvode zdrava krvna tjelešca. Osim toga, ljuska od jaja pomaže smanjiti kolesterol i krvni tlak. Pola žličice mljevene ljuske od jaja sadrži 1.000 do 1.500 miligrama kalcija, a to je 90 posto naše dnevne potrebe.

Otklanjanje zagorjelog jela
Ljutnja zbog zagorjelog jela u loncima ili tavama postat će prošlost ako ćeš koristiti ovaj trik s ljuskom od jaja. Jednostavno razmrvi nekoliko ljuski od jaja u tavu sa zagorjelom hranom, dodaj malo soli i vruće vode te spužvicom izribaj tavu – i bit će kao nova!

Oštri nožiće u mikseru (multipraktiku)
Koristiti kamen za oštrenje nožića u mikseru gotovo je nemoguća misija. Na sreću, ovaj se problem lako može riješiti – s ljuskom od jaja. Jednostavno stavi nekoliko ljuski od na pola sata u zamrzivač, a zatim u mikser. Dodaj malo vode pa uključi mikser. Nožići će biti poput novih!

Ljuske od jaja kao gnojivo
Ljuske od jaja su pune kalcij-karbonata koji je dobar za biljke. Posuši ljuske i samelji u prah ili koliko je god sitno moguće. Čuvaj prah u staklenki kako bi ti uvijek bio pri ruci. Pomiješaj prah od ljuske s malo zemlje za cvijeće te stavi na mjesto gdje je potrebno malo gnojiva.

Kako jesti ljuske od jaja
Ljuske od jaja su zdrave, barem tako tvrdi „National Institute of Health“. Znači li to da izmiksamo ljuske od jaja i jedemo ih? Pa, da i ne. Ne bismo preporučile direktno jesti ljuske od jaja. Međutim, ako ih u multipraktiku (ili nekom drugom kuhinjskom mikseru) samelješ u skroz fini prah, možeš ih lagano malo dodati jelima kao dodatni izvor kalcija.

Evo kako ćeš znati da je sigurno jesti ljuske od jaja:
• Ako jaja nisu kuhana, onda kuhaj ljusku barem 10 minuta kako bi se uništile potencijalne štetne bakterije.
• Ostavi ljuske da se ohlade te ih samelji u fini prah.
• Čuvaj ljuske u hermetički zatvorenoj posudi.

Napitak
 Najjednostavniji način za konzumiranje ljuske od jaja je pola žličice u čaši vode – što vjerojatno neće biti baš ukusno. Zato eksperimentiraj tako da prah dodaš nekom finom smoothiju ili pireu od voća. Još uvijek nisi fan? Onda pročitaj sljedeći odlomak…

Kava
 Malo mljevene ljuske od jaja možeš dodati svojoj kavi. Osim što ćeš dobiti finu dozu kalcija, kava će biti ukusnija. Naime, ljuska od jaja učinit će kavu manje gorkom, ali više kremastom. Samo budi sigurna da je ljuska prije dobro skuhana (možeš također ljuske od jaja staviti na lim za pečenje pa ih peći deset minuta na 180 stupnjeva) kako bi se uništile sve bakterije.
 miss7.24sata.hr

JOURNAL DE LUXE... AUTENTIČAN. PROVOKATIVAN. PRIČA ZA SEBE!